Andrian Candu are dubii că Federația Rusă respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, dat fiind faptul că Moscova eliberează pașapoarte rusești locuitorilor transnistreni, în care scrie că aceștia s-au născut în ”pridnestrovskaia maldavskaia respublika”, și nu în Republica Moldova.

„Vreau să vă spun că instituţiile noastre de drept au identificat foarte multe paşapoarte ruseşti, eliberate persoanelor care s-au născut în regiunea transnistreană şi pe care, la locul naşterii, scrie republica moldovenească nistreană. Adică cum, cineva în Rusia recunoaşte că regiunea transnistreană e separată? Cum rămâne atunci că recunoaştem integritatea teritorială?”, a declarat Andrian Candu.

Speakerul a subliniat că este bine cunoscut faptul că așa-zisa administrație de la Tiraspol este controlată de către Kremlin.  

 „Tot ce se întâmplă în Transnistria e cu amestecul Federaţiei Ruse. Armata, muniţiile, sunt ale Federaţiei Ruse. Sunt şi decizii ale organizaţiilor internaţionale privind retragerea şi recunoaşterea implicării Federaţiei Ruse. În acelaţi timp, nu sunt mişcări ca să se rezolve problema”, susţine Candu.

Totodată, Candu acuză Moscova de implicare prin serviciile secrete și în treburile interne ale statului nostru.

„Vă aduceţi aminte de ce a fost arestat şi acuzat Bolboceanu? Bolboceanu este fost coleg în Parlament, care a fost prins în flagrant și care primea bani din partea unor persoane pentru anumite informaţii şi pentru aşa-numita tentativă de corupere, inclusiv a unor deputaţi. Este vorba de serviciile secrete ale Federaţiei Ruse”, a mai adăugat Candu.

Amintim că recent, Andrian Candu în cadrul unui interviu pentru o publicației din țările baltice, a anunțat despre intenția Republicii Moldova de a angaja o companie juridică internațională, care să estimeze pagubele ocupației ruse în Transnistria, precizând că pacificatorii ruși sunt, de fapt, o „forță de ocupație”.