Unirea Republicii Moldova cu România a fost din nou subiect de dispute și replici acide în Parlamentul R. Moldova. De data aceasta, prin vocea lui Grigore Novac, fracțiunea socialiștilor a solicitat ca pe ordinea de zi să fie introdusă o declarație de condamnare a acțiunilor cu carcater unionist, cu referire directă la recentele Declarații de Unire semnate de mai multe localități din R. Moldova.

Primul care a reacționat la cererea socialiștilor a fost liberalul Mihai Ghimpu.

Vă amintiți când președintele vostru ( Igor Dodon - n.red ) cânta imnul Rusiei în beciurile de la Condrița?”, a replicat Ghimpu, care a încheiat precizând că Declarațiile de Unire semnate în 14 localități din R. Moldova sunt simbolice, iar aleșii locali care le-au semnat au girul cetățenilor.

Deputata PLDM Maria Ciobanu a spus că fracțiunea parlamentară a partidului din care face parte „susține și salută de ceea ce fac autoritățile publice locale care semnează declarații de Unire cu România”.

De acord cu inițiativa socialiștilor a fost fracțiunea PCRM, acordul fiind exprimat prin vocea deputatei Ina Șupac.

Următorul care a luat cuvântul a fost deputatul PDM, Marian Lupu. „Situația este mult mai simplă. De fapt, este o luptă între extrema dreapta și extrema stângă, între unioniști și stataliști, este o luptă de emoții. Statalitatea și suveranitatea R. Moldova este o axiomă care nu trebuie pusă în discuție”, a precizat Marian Lupu.

Înainte ca propunerea socialiștilor să fie supusă la vot, cu o intervenție a venit și Eugen Carpov, din partea PPE, care a considerat că cererea socialiștilor de condamnare în Parlament a unionismului nu are un temei serios. „Mulți consilieri socialiști sau comuniști, care susțin inițiativa, au cetățenia română. Ba chiar sunt chiar și deputați socialiști care au pașapoarte românești, deci ei au înfăptuit Unirea în practică”, a spus Eugen Carpov, precizând că nimeni nu poate fi condamnat pentru expunerea unei opinii, deci nici semnatarii Declarațiilor de Unire nu pot fi condamnați.

Inițiativa socialiștilor de a introduce pe ordinea de zi a Parlamentului o declarație de condamnare a unionismului nu a fost aprobată în urma votului deputaților.

Amintim că, până în prezent, în contextul Anului Centenarului, 14 localități din R. Moldova au semnat Declarații de Unire cu România.