Doar 17 consilieri municipali din cei 43 prezenți azi la ședință au votat pentru ca anul 2018 să fie declarat „Anul Unirii în Chișinău”.

„Este clară poziția socialiștilor, este clară poziția comuniștilor; dar este o mare rușine ca PPEM, în frunte cu Leancă, care a declarat că este unionist, să nu voteze acest lucru”, a declarat liderul fracțiunii PL, Ion Cebanu, care a părăsit sala de ședințe.

În favoarea acestei decizii au votat 16 liberali şi un consilier PLDM, împotrivă au fost 18 consilieri PSRM şi 3 de la PCRM, iar doi consilieri PPEM şi un neafiliat s-au abţinut.

„Vreau să vă întreb, pe toți cei care gândesc românește, de ce până acum nu a fost făcută Unirea? Din cauza celor care au murdărit acest ideal. Eu simt românește în suflet, dar nu o să votez niciodată pentru interesele personale ale cuiva care ambalează frumos niște inițiative”, a fost reacția consilierului PPEM, Ala Nemerenco.

Amintim că subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a CMC cu votul a 22 de consilieri, printre care cei din fracțiunile PL și PPEM. Ulterior, când a fost anunțat exercițiul de vot, în sală nu se aflau consilierii PPEM, iar liberalii au cerut ca aceștia să fie prezenți la vot. 

După aproximativ 20 de minute, inițiativa a fost supusă votului, dar a fost susținută doar de consilierii PL, ceilalți consilieri ori s-au abținut ori au votat împotrivă. 

---------------------- Anterior, consilierul Blocului electoral "Iurie Leancă", Veaceslav Bulat, a declarat că fracțiunea a avut nevoie să se consulte asupra unor subiecte din ordinea de zi a CMC; iar, la scurt timp, au revenit. Între timp, liberalii au cerut o pauză de 15 minute, dar au revenit după o jumătate de oră.