Aleșii locali ai 21 de localități, inclusiv 4 orașe, au semnat câte o declarație „de condamnare” a Declarațiilor de Unire cu România semnate de mai multe localități. În plus, o declarație „anti-Unire” a semnat și primarul împreună cu consilierii și deputații din Adunarea Generală a Găgăuziei din partea satului Copciac din autonomie.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, purtătorul de cuvânt a lui Igor Dodon, Ion Ceban, a anunțat despre cele 21 de localități semnatere a unor astfel de declarații. „Deja 21 de localități, inclusiv 4 orașe, au adoptat Declarația de condamnare a acțiunilor care vin să submineze independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării”, a scris Ceban.

Printre orașele semnatare se află Briceni, Soroca și Edineț. 

Despre declarațiile „anti-Unire” a celor din Găgăuzia anunță portalul Gagauzinfo.md. Semnatarii găgăuzi spun că „aceste declarații anticonstituționale și ilegale urmăresc lichidarea statalității Republicii Moldova pe calea alipirii la România”.

„Acțiunile respective sunt parte a unei campanii propagandistice fără precedent. Campania antipopulară se desfășoară deschis și fără piedici în instituțiile publice din Republica Moldova”, consideră autoritățile locale ale Copciacului, care îndeamnă MAI-ul și SIS-ul să ia titudine.