Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Hnatișin, a fost chemat azi la Kiev pentru consultări, după ce în Republica Moldova s-a epuizat primul tur al alegerilor prezidențiale. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei l-a chemat pe Hnatișin la Kiev în contextul în care Igor Dodon, candidat cu șanse mari la funcția de președinte, a recunoscut anexarea Crimeii de către Federația Rusă.

Informația despre chemarea ambasadorului la Kiev a fost postată pe twitter de către Svyatoslav Tsegolko, purtătorul de cuvânt al lui Petro Poroșenko. 

 

Kievul rămâne nedumerit de declarația candidatului la funcția de președinte de stat, Igor Dodon, cu privire la apartenența Crimeii la Rusia și nu este pregătit să ierte Republica Moldova pentru nerespectul față de integritatea teritorialăa a Ucrainei, scrie lb.ua.

 „Scuzele Chișinăului oficial nu înlătură pericolul de deteriorare a relațiilor moldo-ucrainene, în cazul victoriei candidatului pro-rus la alegerile prezidențiale. Acest scandal a fost provocat de cuvintele candidatului la funcția de președinte, Igor Dodon. Vom vedea însă care va fi comportamentul lui „Dodon – președintele”, care de acum pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a statului vecin. Aceste declarații nu vor rămâne fără un răspuns din partea Ucrainei”, scrie lb.ua.

Kievul și-a exprimat indignarea față de declarația provocatoare și neprietenoasă a lui Dodon prin intermediul canalelor diplomatice. Apoi a reacționat în mod public și ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Hnatișin. Acesta a îndemnat politicienii moldoveni să nu speculeze pe tema Crimeii în timpul alegerilor. Diplomatul a rămas surprins de poziția politicianului moldovean, care a recunoscut anexarea Crimeii de către Rusia, în timp ce pe teritoriul Republicii Moldova există un teritoriu ce nu se află sub controlul guvernului central și care vrea să fie recunoscut drept stat independent cu perspectiva de aderare la Federația Rusă.