Cum comentează Partidul Democrat declaraţiile de unire, problema tarifelor la gaze şi ce explicaţii are în legătură cu necesitatea acreditării jurnaliştilor drept condiţie de acces în sediul formaţiunii. Răspunsuri oferite de purtătorul de cuvânt al democraţilor, Vitalie Gămurari.

După ședința săptămânală care a avut loc astăzi la Partidul Democrat, Gămurari a fost întrebat de presă cum comentează formaţiunea semnarea declarațiilor de unire cu România de mai multe localități. 

„Anul 2018 este un an electoral și declarații de acest gen probabil vor mai apărea. Situația este că pot apărea declarații de unire cu alte state, nu numaidecât cu România. În contextul dat pot să spun opinia PD. Noi nu încercăm să luptăm cu partidele de extremă, ca să ne expunem. Noi vrem să promovăm în continuare acel act de guvernare despre care am vorbit. Şi anul 2018 va fi unul hotărâtor, pentru că partidul de guvernare va pune în aplicare un program de guvernare, nu să răspundă al anumite campanii promovate de anumite partide. Probabil, dacă nu vor exista aceste elemente, atunci unele partide ar putea dispărea. În rest, noi suntem deschiși și respectăm libertatea expunerii atât timp, cât aceasta nu contravine legislației în vigoare”, a declarat Vitalie Gămurari. 

O altă întrebare s-a referit la accesul jurnaliștilor în sediul Partidului Democrat. Gămurari a fost întrebat de ce a fost necesară impunerea unei acreditări pentru jurnaliști și de ce nu sunt suficiente doar legitimațiile. 

Purtătorul de cuvânt al PD a motivat decizia care se referă la acreditare prin a impune o siguranță sporită la ședințele PD și conferințele de presă ale partidului. 

„Partidul Democrat este cel mai mare partid și, atunci când sunt invitați jurnaliștii, sunt persoane care se pot strecura printre ei, dându-se drept jurnaliști; și e o chestie de ordine publică. Cu atât mai mult că la aceste ședințe sunt prezenți prim-ministrul și președintele Parlamentului și vă dați seama că trebuie să fie asigurată securitatea acestor persoane”, a adăugat Gămurari. 

La aceeași conferință, purtătorul de cuvânt al democraților a fost întrebat cum comentează declarațiile anumitor experți care spun că PD-ul vrea să mențină tarifele la gaz ridicate, iar mai apoi să le reducă, ca să-și asume meritul de micșorare a tarifelor.

„Am auzit aceste declarații și le-am comentat anterior. În primul rând, nu o să întâlniți aceste discuții într-o țară europeană, pentru că nu apar discuții despre independența unei agenții. ANRE este este o instituție independentă și, în acest context, mie îmi este interesant cum PD și-ar fi putut asuma beneficiul unei agenții independente. Experții încearcă să bată în PD, dar, pentru aceasta, sunt diferite formule. Este vorba de sesizări de reuniuni de prezentare unei informații către această agenție și atunci ANRE să vină cu răspuns dacă este o întrebare veritabilă sau este o invenție”, a precizat Vitalie Gămuari.

La conferință reprezentantul PD a mai anunțat că la ședința de astăzi au fost invitați și noii miniștri din Cabinetul Filip, unde le-au fost prezentate date ale unui sondaj sociologic, dar și anumite rezultate acumulate din teritoriu. 

Tot astăzi Gămurari a anunțat despre crearea a nouă departamente care vor veni în ajutorul guvernului și Parlamentului. Acestea sunt: 

1. Ideologii, politici și strategii;

2. Politica externă și integrare europeană; 

3. Economie și finanțe, infrastructură și transport;

4. Justiție și politici legislative;

5. Dezvoltarea regională agricultură și protecția mediului;

6. Educație, tineret și sport; 

7. Securitatea statului și ordinea publică;

8. Relații regionale și administrație publică locală;

9. Social și sănătate.