Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, s-a întâlnit azi la București cu omologul său român, Teodor Meleșcanu. În cadrul unei conferințe de presă comune, Teodor Meleșcanu a menționat că, în comun cu Franța, va convoca „Grupul de prieteni” pentru Acțiunea Europeană a R. Moldova, grup care include țările membre UE, într-o întâlnire care să reafirme sprijinul pentru eforturile de integrare europeană a Chișinăului. La rândul său, precizând că între el și Teodor Meleșcanu s-a consolidat și o legătură personală, șeful diplomației de la Chișinău a afirmat că este necesară o actualizare a parteneriatului strategic R. Moldova - România, care să țimă cont de noile realități interne și internaționale.

În context, Tudor Ulianovschi a menționat că este preconizată o reuniune comună a guvernelor de la Chișinău și București, reuniune care va avea loc în R. Moldova.

Tudor Ulianovschi a mai spus că dialogul politic constructiv a făcut ca România să devină principalul partener economic al R. Moldova, nu doar prin investiții ci și prin proiectele sociale, care au făcut ca, pe banii guvernului de la București, să fie construite sau renovate multe grădinițe și edificii culturale din R. Moldova.

Ca mesaj al Executivului de la Chișinău, Tudor Ulianovschi a reiterat că orientarea europeană a R. Moldova este obiectiv prioritar și fundamental, care răspunde aspirațiilor societății.

Tudor Ulianovschi l-a invitat pe Teodor Meleșcanu să efectueze o vizită în Republica Moldova în următoarea perioadă. Invitația a fost acceptată cu plăcere, data urmând a fi precizată ulterior prin canale diplomatice.

În discursul său, Mministrul de Externe al României a mai precizat că în discuții au fost relevate problemele care țin de relația bilaterală România - R. Moldova. 

Teodor Meleșcanu a menționat că susținerea României pentru R. Moldova rămâne neschimbată și nu este condiționată de contextul politic și social de la Chișinău.

Oficialul român a reiterat ideea că integrarea europeană este singura opțiune pentru o viață mai bună s cetățenilor R. Moldova, indiferent de etnia, religia sau limba pe care aceștia o vorbesc.

Teodor Meleșcanu a mai precizat că extrem de importantă este și interconectarea energetică dintre România și R. Moldova.

ppMenționăm că Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, efectuează astăzi o vizită de lucru la Bucureşti, la invitaţia omologului său român, Teodor Meleşcanu.

 

 

 

i