Maia Sandu este de părerea că R.Moldova nu va pierde foarte mult din punct de vedere al comerțului, dacă R.Moldova va ieși din CSI. Asta pentru că țara noastră și-a orientat piața spre Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute într-un interviu pentru Europa Libera.

Europa Libera: „Și în încheiere, liberalii mai anunțau că ar vrea să scoată Republica Moldova din CSI. Guvernarea a spus că e declarație pentru campania electorală, că Moldova ar trebui să mai rămână în Comunitatea Statelor Independente. Dvs. ce credeți?”

Maia Sandu: „E ciudat că liberalii acum vor să iasă din CSI și nu au venit cu propunerea asta când erau la guvernare, deci, asta tot vorbește despre cât de serioasă este această abordare, dar în general se poate face un calcul elementar pe dimensiunea comerțului, ce ar putea să piardă Republica Moldova și nu cred că pierderile sunt foarte mari, dar în general este foarte clar că noi mergem înspre Uniunea Europeană și acolo trebuie să ne ancorăm, inclusiv în ceea ce ține de acordurile economice și mă bucură faptul că crește comerțul cu țările Uniunii Europene, asta înseamnă că avem produse mai competitive, dacă sunt capabile întreprinderile noastre să exporte acolo și asta înseamnă că putem să contăm pe o piață mai stabilă. Nu înseamnă însă că trebuie să renunțăm la piața rusă în condițiile în care se respectă niște reguli elementare și nu se iau decizii politice atunci când se impun anumite restricții."

---Vom aminti că deputații liberali au propus anterior ieșirea Republicii Moldova din componența CSI, organizație internațională creată la inițiativa Federației Ruse, după prăbușirea Uniunii Sovietice, și din care fac parte mai multe state ex-sovietice. În acest sens, liberalii au înregistrat un proiect de lege în Parlament, care urmează a fi discutat la una din ședințe.

La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip consideră că ieșirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI) nu va fi benefică pentru țară. Declarația a fost făcută joi seara, la emisiunea „Moldova in Direct" de la postul public de televiziune, Moldova 1.