Presa internațională a subliniat în toate materialele că Republica Moldova, cel mai sărac stat din Europa, cu o pupulație dezamăgită de o guvernare coruptă, este pe cale să aleagă un președinte pro-rus. BBC presupune că după alegerile directe ale șefului de stat, instituția prezidențială va avea mai multe prerogative, inclusiv pe cea a politicii externe.

Candidatul pro-rus conduce la alegerile din Republica Moldova și ajunge în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

„În pofida eforturilor occidenatele de a rupe fosta republică sovietică din zona de influență a Moscovei, un puternic susținător al președintelui Vladimir Putin, s-a plasat mult peste candidații pro-occidentali la alegerile prezidențiale de duminică”, scrie nytimes.com.

Susținătorul lui Putin, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, nu a reușit să acumuleze voturile necesare pentru o victorie categorică în primul tur și ajunge în turul doi al alegerilor. Dodon a reușit să obțină 48,5% din voturi.

Igor Dodon, care a apărut în campania electorală în fotografii alături de Vladimir Putin, s-a clasat în fața altor opt candidați, situându-se imediat înaintea Maiei Sandu, fost funcționar la Banca Mondială, care a acumulat 38,2% din sufragii. Turul doi al alegerilor va avea loc la 13 noiembrie.

Republica Moldova este una dintre cele mai sărace state din Europa, este guvernată începând cu 2009 de politicieni care susțin integrarea europeană, dar care însă au păstrat legături strânse cu moguli și au eșuat în lupta împotriva corupției.  

Igor Dodon, care intenționează să renunțe la acordul de asociere cu Europa și să adere la blocul economic sponsorizat de Rusia a declarat că alegerile „au marcat un nou început pentru” o țară distrusă de sărăcie.

Președinția, care a fost anterior o instituție de tip ceremonial ce se afla în spatele Parlamentului, se presupune că va juca un rol mai important după modificarea Consituției, prin care s-a decis alegerea președintelui prin vot popular, scrie nytimes.com.

Fosta republică sovietică este una dintre cele mai sărace state din Europa și a fost lovită de un șir de scandaluri de coruopție. Începând cu anul 1996, președintele Republicii Moldova a fost ales de Parlament, scrie bbc.com.

Atât UE cât și Rusia caută să aibă o cât mai mare influență asupra țării care este prinsă între România și Ucraina. Alegerile însă demonstrează că electoratul este divizat în geopolitic. Unii cred că le va fi mai bine cu UE, alții cred că vor avea un trai mai decent cu Rusia. 

Igor Dodon a promis că va face presiuni pentru a fi organizate alegeri parlamentatre anticipate. Maia Sandu, situată pe palierul de centru-dreapta, a fost lăudată pentru reforma în sistemul de învățământ.

Președintele numește judecătorii și stabilește politica externă, dar alte decizii majore în stat se iau de către Parlament. Alegerile directe ar putea oferi președintelui o mai mare autoritate, scrie bbc.com

Liderul Partidul Socialiștilor conduce la alegeri cu puțin sub 50% din voturi, rivalul său, economistul Maia Sandu a ajuns la final cu 37%, transmite neweurope.eu. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, are 41 de ani și înfruntă un guvern pro-european implicat într-un imens scandal de corupție cu consecințe economice enorme.

Republica Moldova este unul dintre cele trei state ale Parteneriatului Estic, alături de Georgia și Ucraina, care a semnat Acordul de Asociere cu UE, scrie neweurope.eu

Prietenul Moscovei, socialistul Igor Dodon, a acumulat duminică aproape 49% din voturi la primele alegeri prezidențiale directe din Republica Moldova din ultimele două decenii, scrie Deutsche Welle. Cei nouă candidați la alegerile prezidențiale din Republica Moldova au prezentat viziuni opuse față de viitorul țării, unii au solicitat legături mai strânse cu Moscova, alții cu Uniunea Europeană.

Curtea Constituțională a restabilit votul direct al președintelui. Comisia Electorală Centrală a declarat că scrutinul a fost monitorizat de peste 3200 de observatori locali și 562 de observatori internaționali.

Încrederea în coaliția de guvernare a slăbit în rândul populației după ce din sistemul bancar a dispărut un miliard de dolari. Republica Moldova are o pupulație de 3.500.000 de persoane și este una dintre cele mai sărace state din Europa, unde 41% din locuitori trăiesc cu mai puțin de 5 dolari pe zi, scrie dw.com cu referire la cifrele Băncii Mondiale.