Premierul Pavel Filip a îndemnat primarii să pună în prim-plan chestiunile care ar îmbunătăți viața oamenilor și nu sentimentele. Declarațiile au fost făcute aseară la emisiunea „Moldova in Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, atunci când a fost rugat să se expună pe marginea declarațiilor simbolice de Unire, care au fost adoptate în tot mai multe primării. Șeful Executivului a explicat, cu propriul exemplu, că acțiunile dictate de sentimente nu trebuie să umbrească problemele reale ale societății.

Premierul a ținut să precizeze că detestă încercările unor politicieni de a scoate în evidență problemele care scindează societatea.

O consider o problemă mare în Republica Moldova. Pe tot parcursul independenței, politicienii au încercat să scoată în evidență probleme care scindează societatea. Cred că veți fi de acord cu mine că în toată perioada asta am vorbit despre limbă, identitate. Este o tehnologie, nu cea mai reușită, atunci când încerci să convingi alegătorul să voteze pentru tine. Este o abordare greșită atunci când politienii caută soluții la București, Bruxelles, Washington, sau la Moscova. Problemel noastre sunt aici, la Chișinău, și ele trebuie să fie rezolvate de către noi. Și ele vor fi rezolvate atunci când politicienii vor pune în discuții, zi de zi, subiecte care țin de o mobilizare totală, de unificare a societății", a spus prim-ministrul.

În continuare gândului, premierul a recunoscut că are sentimente și viziuni personale față de curentul unionist, dar acest lucru nu a prevalat niciodată acțiunilor care le fac oamenilor viața mai bună. 

„O dată cu venirea mea în funcția de prim-ministru, am încercat să fac abstracție de subiecte care scindează societatea și să pun accentul pe niște subiecte care mobilizează societatea, să atragem atenția la lucrurile care oferă cetățenilor o viață mai bună și eu cred că este posibil să facem acest lucru. Chiar dacă am și eu sentimentele mele și viziunile mele, haideți mai întâi să facem ceea ce le va face oamenilor viața mai bună. Eu cred că și primarii ar trebui să se concetreze pe problemele cu care se confruntă locuitorii și administrația publică”, a declarat Pavel Filip.

Pavel Filip a confirmat precizarea moderatoarei, anume că nu toată lumea are capacitatea de a-și controla sentimentele atât de bine cum o face el.

Întrebat dacă va merge la ședința Consiliului Suprem de Securitate anunțată de Igor Dodon, pentru a discuta despre declarațiile simbolice de Unire semnate de Primăriile mai multor localități, premierul a spus că va merge pentru că de facto vor fi abordate mai multe chestiuni de importanță națională. 

„Am primit și o solicitare din partea secretariatului CSS, am dat și un răspuns. Se punea întrebarea ce chestiuni să fie incluse în ordinea de zi și noi am propus: problema staționării armatelro străine, aplicațiile militare intensificate în stânga Nistrului, care mă deranjează foarte mult. Eu voi merge la CSS, pentru că sunt membru și pentru că nu prefer să sabotez o ședință la care ai posibilitatea să mergi și argumentezi o părere sau alta”, a declarat premierul, dând asigurări că la ședință va participa inclusiv ministrul Apărării care face parte din componența CSS, dar pe care Igor Dodon nu îl recunoaște ca șef al Forțelor Armate. 

Vom preciza că joi, a noua localitate din Republica Moldova și-a oficializat, în mod simbolic, dorința de Unire cu România. Este vorba de satul Gotești din raionul Cantemir, care a semnat o Declarație de Unire cu patria-mamă. Zilele trecute, alte opt localități din partea stângă a Prutului, începând cu 23 ianuarie, au adoptat această Declarație de Unire. Este vorba de, localitățile Parcova din Raionul Edineț, Festelița din Ștefan Vodă, satul Opaci din raionul Căuşeni, Ulmu, Bardar și Ruseștii Noi, Văsieni și Puhoi, inclusiv de un consilier socialist,  din raionul Iloveni.

Declarații de Unire l-a supărat foc pe Igor Dodon, care a cerut pedepsirea factorilor implicaţi în acţiunile „antistatale, antipopulare şi anticonstituţionale”, solicitând convocarea Consiliului Superior de Securitate și tragerea la răspundere a aleșilor locali de către SIS și MAI.

Mai apoi, aleșii locali din Ruseștii Noi raionul Ialoveni, satul Parcova raionul Edineț și satul Puhoi raionul Ialoveni spun că au făcut ce le spune sufletul, iar gestul lui Dodon este un semnal de disperare.