Prim-ministrul Pavel Filip consideră că ieșirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI) nu va fi benefică pentru țară. Declarația a fost făcută aseară, la emisiunea „Moldova in Direct” de la postul public de televiziune, Moldova 1.

„Cu Rusia ne dorim relații bune, am depus mult efort, am reușit să deblocăm mai multe probleme. Lucrurile s-au blocat, cu părere de rău, după alegerea președintelui. Noi ne dorim relații bazate pe respect. Am pus o dată obrazul să fie lovit, am pus a doua oară, dar nu avem atâția obraji, ca să îi punem să fie loviți. CSI nu este doar Rusia, avem relații bune, avem un acord de comerț liber și multe alte facilități pe care le avem cu țările CSI", a spus Pavel Filip, care a precizat că analiza economică arată că ieșirea din CSI nu este benefică pentru R. Moldova.

Cât despre relația instituțională cu președintele Igor Dodon, premierul a spus că și-ar fi dorit o colaborare, dar că, în prezent, există o coabitare. De asemenea, Pavel Filip a precizat că nu va merge la lansarea „Anului Ștefan cel Mare”, eveniment anunțat azi de președinție. 

Premierul a mai spus că România este unul dintre partenerii principali ai Republicii Moldova. Relația cu Federația Rusă trebuie să fie bazată pe respect reciproc.

De asemenea, demnitarul a reiterat că Republica Moldova este pregătită să beneficieze de prima tranşă a ajutorului financiar în valoare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene (UE). 10 condiţionalităţi au fost îndeplinite şi autorităţile sunt în aşteptarea unei misiuni de evaluare din partea UE.

„Nu se pune întrebarea dacă vor veni acești bani, ci când vor veni, odată ce a fost semnat acordul. UE își va respecta obligațiunile. [...], noi ne-am respectat obligațiile pentru prima tranșă, 10 condiționalități am îndeplinit, am expediat și o scrisoare către instituțiile europene, așteptăm misiunea de evaluare a UE", a declarat prim-ministrul.

Premierul Pavel Filip a sugerat că pentru țara noastră este mai important să implementeze reforme în conformitate cu exigențele europene, decât să depună acum o cerere de aderare la comunitatea europeană.