Așa-numitele autorități de la Tiraspol au adoptat decizia privind accesul fermierilor din Dubăsari la terenurile din raion, amplasate după traseul Râbniţa – Tiraspol.

„Legea” în acest sens a fost publicată astăzi de către pretinsul minister de justiției din regiune.

Potrivit „Deciziei” adoptate, „Prelucrarea pământurilor, amplasate pe teritoriul raionului Dubăsari din republica moldovenească nistreană și importul în Republica Moldova a produselor agricole, cultivate pe aceste loturi, se pot realiza de către persoanele fizice și juridice din satul Doroțcaia, Pârâta, Coșnița, Pogrebea, Cocieri, Molovata Nouă și Vasilievca în baza certificării speciale pentru facilitarea înregistrării acestor persoane în calitate de agricultori”.

Agricultorii din Dubăsari vor putea primi certificările speciale pentru cel mult cinci ani de la administrația din Dubăsari și de la așa-zisul minister al agriculturii și resurselor naturale de la Tiraspol.

„Aceste documente vor fi emise în conformitate cu acordurile semnate în cadrul procesului de negocieri cu R.Moldova”, se arată în „decizie”.

De asemenea, pretinsul comitet vamal al regiunii transnistrene va introduce în baza de date prprietarii pământurilor, care vor beneficia de o procedură vamală specială simplificată.

„Ministerul agriculturii și resurselor naturale (...) va monitoriza procesul de prelucrare a pământului întrucât acesta să fie utilizat cu folos și să nu fie cultivate culturi interzise în regiune”, se scrie în „decizie”.

Aceste prevederi intră în vigoare în următoarea zi după publicarea oficială a „documentului”, adică mâine 2 februarie.

Amintim că ieri a fost semnat și  protocolul privind noile măsuri de funcționare a școlilor românești din regiunea transnistreană. Potrivit noilor prevederi, școlile românești din stânga Nistrului vor plăti o sumă simbolică de 1000 de lei pe an pentru închirierea edificiilor și, totodată, moldovenii vor avea și posibilitatea să le repare.

sssssssssssssAmintim că pe data de 25 noiembrie 2017, reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au semnat patru decizii protocolare, care țin de funcționarea școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, accesul fermierilor la terenurile agricole pe teritoriul controlat de separatiști, reluarea interconexiunii telefonice și apostilarea diplomelor eliberate de Universitatea din Tiraspol.