Tendințele separatiste în UTA Găgăuzia devin tot mai evidente odată cu întărirea cursului Republicii Moldova spre România și UE. Bașcanul Irina Vlah, împreună cu separatiștii de la mișcarea Gagauz Halkî se revoltă și condamnă aproape fiecare acțiune a autorităților centrale. Aceștia s-au revoltat când Rogozin a fost declarat persona-non grata, când au fost expulzați cei cinci diplomați ruși, când a fost adoptată legea anti-propagandă (amenințând că în Găgăuzia nu va fi respectată). De asemenea, Vlah şi Halkî protestează împotriva introducerii în Constituţie a menţiunii exprese privind aspiraţiile de integrare europeană și, mai, nou amenință cu desprinderea Autonomiei de R. Moldova după ce mai multe localități au semnat Declarații de Unire cu România.

Ivan Burgudji, liderul mișcării separatiste Gagauz Halkî, care a fost reactivată în martie 2017 la Comrat, comentează pe Facebook semnarea de către 7 localități din Republica Moldova a Declarațiilor de Unire cu România. Documente sunt însă simbolice şi nu au valoare juridică. În ciuda acestei evidenţe, aberaţiile lui Burgudji au fost preluate de mai multe surse media din Găgăuzia. Vedeți aici și aici.

Separatistul Burgudji se arată foarte indignat de faptul că Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura nu reacționează în niciun fel la aceste acțiuni.

„Nu reacționează la aceste fapte criminale intenționate, anti-statale, anti-populare și anti-constituționale”. Burgudji este convins că aceste acțiuni nu sunt spontane, dar sunt organizate și controlate.

Ivan Burgudji amenință că, dacă Republica Moldova va dispărea de pe harta lumii, atunci Găgăuzia își rezervă dreptul să-și proclame independența în baza referendumului (apropo, ilegal) din 2014, în urma căruia 98.9% dintre locuitorii Găgăuziei au susținut acestă idee.

„În acest caz, Găgăuzia va fi obligată să spună Moldovei: La revedere, vecino”, spune Burgudji.

Pe aceeași notă - de pretinsă revoltă și îngrijorare - declarațiile de Unire au fost comentate și de către președintele asociației primarilor din UTA Găgăuzia, Nicolai Gotișin, care a declarat pentru portalul Gagauzinfo.md că în Autonomie "acest scenariu este exclus".

„Politica externă nu este în competența autorităților locale și se află după hotarele câmpului juridic. Cel mai probabil, acesta este un joc politic și o tulburare a opiniei publice. În Găgăuzia este exclus”, a zis Gotișin.

În opinia lui declarațiile pentru Unire cu România - care vin din partea conducătorilor unor sate și a unor politicieni - sunt imposibil de realizat și sunt făcute doar pentru a distrage opina publică de la problemele reale.


 

sssssssssssssAmintim că 7 de sate din Republica Moldova au votat acorduri de revenire la patria-mamă. Este vorba de comuna Puhoi raionul Ialoveni, satul Văsieni din raionul Ialoveni, Opaci din raionul Căuşeni, comuna Parcova din raionul Edineţ, satul Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă, Bardar şi Ruseştii Noi din raionul Ialoveni.

Totodată amintim că Declarația de Unire cu România a satului Puhoi din raionul Ialoveni a fost semnată și de către consilierul din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Alexandru Furdui.