Guvernul a dat astăzi aviz pozitiv inițiativei legislative de completare a Constituției prin reliefarea aspirațiilor de integrare europeană a țării și promovarea orientării Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european. Unicul membru al executivului care s-a opus inițiativei a fost bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care dorește ca astfel de hotărâre să fie luată de către popor la referendum.

Vlah consideră că această inițiativă este strict legată de suveranitatea republicii, de aceea e nevoie de un referendum popular.

„Întrebările referitoare la suveranitatea și vectorul de dezvoltare trebuie hotărâte în cadrul unui referendum, dar nu în Parlament. Este clar că deputații pot veni cu inițiative legislative pentru modificarea Constituției, dar eu cred că guvernul trebuie să sugereze parlamentului ca să scoată această întrebare la referendum”, a spus Vlah.

Mai mult, Vlah le-a recomandat celor care susțin integrarea europeană să facă agitație pentru idee în cadrul programelor electorale, ci nu în Constituție.

Drept replică premierul Filip a spus că „opiniile sunt diferite, necesar e să respectăm legea”.