Dodon merge în martie la Merkel, potrivit interviului pe care şeful statului l-a acordat recent postului de RTVi din Rusia. Unele voci susţin că vizita preşedintelui moldovean e legată de o nouă viziune asupra reglementării transnistrene, împărtăşită de structurile euuropene.

Întrebat de către jurnalista rusă care n-a putut ajunge la Chișinău de ce idolul său politic este Vladimir Putin, ci nu alt politician de pe arena mondială, cum ar fi, spre exemplu, Agela Merkel, Dodon a spus că încă nu o cunoaște pe cancelarul Germaniei.

„Încă n-am făcut cunoștință cu Merkel, dar sper că în timpul apropiat ne vom cunoaște. Planific în luna martie sau aprilie să întreprind o vizită în Germania. Am fost invitați acolo. Ne vom cunoaște și vom vedea...”, a spus Dodon.

Totuși, Dodon a precizat că cel mai mult îl apreciază pe președintele rus Vladimir Putin, pentru că-și conduce cu succes țara și a făcut multe lucruri bune pentru întreaga lume.

Dodon a mai discutat cu jurnaliștii de la RTVi despre reglementarea transnistreană. Președintele a reiterat că acest conflict trebuie rezolvat la masa de negocieri cu marile puteri, principiul de bază fiind respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova. 

ssssssssssssssssssssssAmintim că, recent, un fost membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, a declarat că structurile europene au o nouă idee de reglementare transnistreană. Potrivit noului model, Rusia are rolul de bază în acest proces. De asemenea, noua idee de reglementare ar fi alta decât cea prin reintegrare și ar presupune „ceva gândit între Moscova și capitalele europene de tipul proceselor de la Mezenberg [Germania, 2012 - nota red.]”. 

Fostul membru CUC susține că propabil noua idee a rușilor și a europenilor pentru soluționearea conflictului presupune acordarea unui statut special pentru Transnistria și reintegrarea regiunii așa cum vedeau Merkel și Medvedev în 2012.