Grupul PPE se delimitează de vizita a cinci deputați la Orhei, potrivit unui unei declarații a coordonatorului Grupului Partidului Popular European în Parlamentul European pentru Afaceri Externe, Cristian Preda.

Sursa citată afirmă, în declarația sa publicată pe site-ul eppgroup.eu, că vizita la Orhei a deputaților europeni Fulvio Martusciello, Stefano Maullu, Alberto Cirio, Salvatore Domenico Pogliese și Tomas Zdechovsky și declarațiile făcute de aceștia nu reprezintă pozițiile în materie de politică externă ale grupului Partidului Popular European din Parlamentul European. 

Partidul Popular European nu are nimic în comun cu domnul Shor și partidul său. Reamintesc, de altfel, că la începutul lunii decembrie Partidul Popular European a primit în sânul său în calitate de membri observatori Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, și Platforma Dreptate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase, având încredere că aceste două formațiuni reprezintă orientarea pro-europeană, democrată, dar și angajamentul față de lupta împotriva corupției de care Republica Moldova are nevoie în prezent”, mai scrie în declarația semnată de Preda. 

-- Vom aminti că europarlamentarii sus-menționați au venit la Orhei, în vizită la partidul primarul de Orhei, Ilan Shor. Oficialii europeni au ales să meargă încolo chiar dacă „Partidul Shor" nu face parte din familia PPE, în care au fost acceptate recent PPDA și PAS. În comunicatul lui Shor se mai spune că euro-deputații au apreciat acțiunile întreprinse de conducerea orașului, menționând că „Orhei este astăzi singurul exemplu în Moldova în care partidul politic local implementează practica îmbunătățirilor concrete a vieții oamenilor".

-- La rândul lor, cei din conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și cea a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) au spus că euro-deputații Partidului Popular European (PPE), care au venit în vizită la primarul de Orhei, nu reprezintă PPE și că este o vizită privată a câtorva membri ai formațiunii.