Deputații din Duma de Stat a Federației Ruse au adoptat astăzi o declarație cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. Documentul a fost votat de 424 de parlamentari.

Prin documentul adoptat, aceștia au îndemnat Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa să dea o notă legii anti-propagandă, adoptate în R.Moldova.

Mai mult, parlamentarii ruși recomandă conducerii Rusiei să întreprindă un set de măsuri în scopul găsirii altor căi și metode ca produsele jurnalistice ruse să ajungă în casele moldovenilor. 

Inițiatorii declarației a fost Comitetul pentru afaceri CSI, integrarea euroasiatică și relațiile cu compatrioții.

Amintim că pe data de 10 ianuarie, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului a fost semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru promulgarea acesteia.

Publicăm mai jos textul integral al declarației:

----------------------- Amintim că deputaţii din Duma de Stat au declarat astăzi că consideră inadmisibilă discriminarea mass-media ruse în Republica Moldova și îndeamnă „Pervîi Kanal” să rezilieze contractul cu televiziunea „Prime” de la Chișinău. Decizia dată a fost luată în cadrul sesiunii plenare a Dumei de Stat.

Potrivit șefului Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri din spațiul CSI, Leonid Kalashnikov, decizia este legată de lupta politică care are loc R. Moldova.