Ruşii califică drept "provocare" intenţia autorităţilor de la Chişinău de a pretinde Federaţiei Ruse despăgubiri pentru ocupaţia regiunii din stânga Nistrului, transmite Agenţia RIA.RU, citând declaraţia ministrului adjunct de Externe de la Moscova, secretarul de stat Grigori Karasin.

„La sfârșitul anului precedent, datorită eforturilor comunității internaționale, a eforturilor Tiraspolului și Chișinăului, au fost soluționate anumite probleme. Spre ele trebuie să ne orientăm, iar nu spre mesaje provocatoare”, a spus Karasin, comentând declarațiile preşedintelui Parlamentului Andrian Candu.

Karasin a subliniat că „politicienii responsabili” trebuie să înțeleagă că această misiune de pacificare reprezintă „garantul dezvoltării Republicii Moldova și Transnistriei”.

„Lăsăm aceasta pe conștiința celui care a făcut aceste declarații. Să atingi subiectul operațiunii de pacicare sub această formă este cinic”, a mai spus Krasin.

Amintim că președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat în cadrul unui interviu intenția Republicii Moldova de a angaja o companie juridică internațională, care să estimeze pagubele ocupației ruse în Transnistria, precizând că pacificatorii ruși sunt, de fapt, o „forță de ocupație”.

În replică, oficialii ruși au spus că Republica Moldova trebuie să-i plătească Rusiei pentru faptul că "pacificatorii" acesteia "menţin pacea" în regiunea separatistă din stânga Nistrului. E declaraţia senatorului rus Franţ Klinţevici, la pachet cu ameninţarea unui coleg de-al său, potrirvit căruia Chişinăul va pierde piaţa rusească, dacă inisistă asupra retragerii trupelor ruse cu pretenţie de pacificare. Într-un interviu acordat agenției ruse TASS, și președintele Igor Dodon a condamnat declarațiile lui Candu, calificându-le drept „periculoase”.