Culmea tupeului şovin: Republica Moldova trebuie să-i plătească Rusiei pentru faptul că "pacificatorii" acesteia "menţin pacea" în regiunea separatistă din stânga Nistrului. E declaraţia senatorului rus Franţ Klinţevici, la pachet cu ameninţarea unui coleg de-al său, potirvit căruia Chişinăul va pierde piaţa rusească, dacă inisistă asupra retragerii trupelor ruse cu pretenţie de pacificare.

 „Cred că Rusia are dreptul să impună Republicii Moldova costuri. Pacificatorii ruși execută în această regiune o operațiune importantă, reușind să evite războiul, fapt care este legat de cheltuieli majore. În lipsa lor ar avea loc un conflict armat serios”, a declarat Klințevici, citat de Agenţia REGNUM.

Totodată, senatorul rus se arată convins că Republica Moldova nu va avea resurse pentru a plăti. „Țara a falimentat”, spune demnitarul.

        „Dacă insistați, rămâneți fără acces la piața rusă”.

Anterior, și senatorul rus Aleksei Pușkov a comentat intenția Moldovei de estima pagubele ocpuației ruse în Transnistria. Pușkov spune că această inițiativă se va solda cu eșec, deoarece n-a fost niciun fel de ocupație. Acesta a atenționat că, dacă Chișinăul va insista, atunci ar putea pierde piața rusă de desfacere.

„În Republica Moldova vor să primească de la Rusia miliarde pentru mitul ocupării Transnistriei? Logică specifică paraziților: să inventezi un motiv și să strigi «dați-ne bani!». Intenție sortită eșecului. Nici să nu se gândească. Așa, în genere, pot rămâne fără piața rusă și fără nimic”, a spus membrul senatului rus.

Și vicepremierul rus, persona non-grata în Republica Moldova, Dmitrii Rgozin a comentat intenția R. Moldova de a-și recupera pagubele de pe urma ocupației ruse în raioanele din estul țării.

„În ultimul an conducerea Moldovei a întreprins atâtea acțiuni antiruse, atâtea greșeli au înfăptuit în politica externă încât acum nu este clar cum intenționează ei să repare lucrurile”, a scris Rogozin pe pagina sa de Facebook.

Reacția demnitarilor ruși vine drept urmare a declarațiilor președintelui Parlamentului Andrian Candu despre intenția Republicii Moldova de a angaja o companie juridică internațională, care să estimeze pagubele ocupației ruse în Transnistria, precizând că pacificatorii ruși sunt, de fapt, o „forță de ocupație”.