Imediat după ședința din 16 ianuarie a Subcomitetului APCE pentru conflicte înghețate de la Paris, liderii grupării separatiste de la Tiraspol,au zburat la Moscova pentru a raporta cele discutate la APCE și, probabil, pentru a se consulta cu șefii de la Kremlin în ce privește acțiunile ulterioare.

Din delegația separatistă care a plecat la Moscova face parte liderul separatist Vadim Krasnoselski, așa-zisul ministru de Externe Vitalii Ignatiev și încă un pretins diplomat de la Tiraspol.

Aceștia s-au întâlnit cu vicepremierul rus Dmitrii Rogozin, care a fost declarat persona non-grata în Republica Moldova. Totodată, delegația de la Tiraspol s-a întâlnit cu adjunctul ministrului rus de Externe, Grigorii Carasi, cu ambasadorul MAE rus însărcinat cu misiuni speciale, Serghei Gubarev, precum și cu reprezentantul special al președintelui rus pentru Transnistria, Triapițin.

Krasnoselski a discutat cu Dmitri Rogozin despre colaborarea Tiraspolului cu Moscova în scopul acordării unor credite pentru sectorul economic transnistrean.

„În acest an vor fi continuate proiectele umanitare și culturale pe care Rusia le realizează în Transnistria”, se mai menționează în comunicat.

Cei doi ar mai fi discutat despre simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei ruse de către locuitorii transnistreni, precum și despre sprijinul financiar pentru alte sectoare cum ar fi cel al medicinii.

Atât cu Rogozin cât și cu ceilalți demnitari ruși, delegația din regiunea secensionistă a abordat subiectul negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol, cei din urmă susținând că „datorită poziției părții trasnnsitrene la sfârșitul anului precedent, s-a reușit semnarea celor cinci documente”. Cu această ocazie, Krasnoselski a vorbit despre necesitatea de eleborare a mecanismelor prin care să fie implementate aceste decizii protocolare.

Cele două părți ar mai fi vorbit despre importanța desfășurării cât mai frecvente a ședințelor de negocieri în formatul „5+2”.

sssssssssssAmintim că Subcomisia pentru conflictele între statele membre ale Consiliului Europei, care este parte a Comisiei de Monitorizare a APCE și se întrunește cu ușile închise, s-a reunit pe 16 ianuarie la Paris. Unicul subiect pe agendă a fost Dimensiunea politică a procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Cu câteva zile înaintea desfășurării ședinței reprezentanții regiunii secesioniste au anunțat că vor cere de la tribuna APCE independența Transnistriei.