Federația Rusă a încălcat dreptul internațional prin prezența militară în Transnistria. Ca urmare, intenționăm să angajăm o companie juridică internațională care să estimeze valoarea pagubelor de pe urma prezenței Rusie în raioanele din stânga Nistrului pe parcursul a 25 de ani, a declarat președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, într-un interviu acordat publicației din Letonia „Latvijas Avize”.

Candu a subliniat că, la nivel internațional, inclusiv la ONU,, autoritățile moldovenești aduc în discuție ilegalitatea staționării celor circa 2000 de militari ruși pe teritoriul raionelor din estul țării, trupe care constituie o „forță de ocupație”.

„Rusia a încălcat dreptul internațional. Noi intenționăm să angajăm o companie juridică internațională care să estimeze costurile aduse de prezența Rusiei în Transnistria. Suma va fi de ordinul miliardelor de dolari. Contingentul militar rus reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova, deoarece este o prezență militară ilegală, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord și în Estul Ucrainei”, a declarat Candu.

De asemenea, Candu a vorbit cu jurnaliștii letoni despre implicarea tot mai evidentă a Rusiei în treburile interne ale R.Moldova, în special prin presa propagandistă, furnizoare de fake news-uri.

„Noi deja putem observa semne ale implicării (n.red – Federației Ruse), de exemplu prin mass-media. Practic, în fiecare zi, canalele ruse arată scene îndreptate împotriva guvernării noastre, precum  și împotriva SUA și a Occidentului”, a spus Candu.

Candu s-a referit la un caz recent, deschiderea Oficiului de legătură NATO, care va îmbunătăţi dialogul dintre R. Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit preşedintelui Parlamentului, posturile TV din Rusia au dezinformat publicul, lăsând să se înțeleagă că R. Moldova va fi membră NATO.

De asemenea, șeful legislativului a mai menţionat că, în ultima perioadă, în ţara noastră şi-au intensificat activitatea organizaţiilor nonguvernamentale din Rusia şi a serviciilor de informaţii. 

Candu a admis și faptul că în Republica Moldova ar putea fi creată Comisia pentru evaluarea pagubelor ocupației sovietice. Totuși acesta a declarat că subiectul ocupației sovietice este unul sensibil la noi în țară din cauza disensiunilor dintre cetățenii moldoveni pe acest subiect.

Despre orientare Republicii Moldova spre apropierea de Uniunea Euroasiatică la care ne îndeamnă Dodon, președintele Parlamentului a declarat că aceasta „nu are putere juridică și este lipsită de conținut”.