Până la ora 13:00, s-au prezentat la urne aproape 28% dintre alegători. Sociologul Doru Petruţi, director IMAS, spune însă că prezenţa mai dinamică la primele ore ale zilei "nu ar trebui sa fie motiv de bucurie pentru unii. Dimineața votează persoanele în vârstă". De aceeaşi părere este şi sociologul Mihai Bologan, director iData. 

"Tradiţional, pezenţa tinerilor şi a celor de până în 40 de ani este mult sub ponderea lor statistica din populaţie.", spune expertul. 

Doru Petruţi explică rezultatele ceva mai ridicate ca şi prezenţă faţă de 2014, prin faptul ca s-a schimbat ora şi comparaţiile se fac cu aceleaşi intervale din 2014. "Atunci nu se schimbase ora cu o seara înainte. Cel mai probabil, după ora 13-14 vor începe şi cei mai tineri sa îşi facă simţită prezenţa la vot".

"Cel mai interesant lucru de până acum a fost faptul ca dimineaţa ponderea bărbaţilor era semnificativ mai mare decât a femeilor prezentate la vot: 52% versus 48% (în condiţiile în care ponderea statistica este ~53% pentru femei şi 47% pentru bărbaţi), dar după ora 10-11, prezenţa femeilor a început să fie din nou peste cea a bărbaților", a remarcat Doru Petruţi. 

La rândul său, sociologul Mihai Bologan, director iData, spune că potrivit analizelor sale cei mai activi au fost persoanele de pe segmentul de vârstă 56-70 de ani, în rândurile acestora prezenţa fiind aproape dublă decât media pe ţară.

"Totodată în rândul tinerilor se înregistrează o pasivitate, şi când spun acest lucru mă refer în mod special la persoanele de pe segmentul 18-25 de ani. Rata prezentării lor la urne este aproape în jumătate decât media pe ţară", ne-a declarat Mihai Bologan.

Totuși spune expertul, rata de participare la acest scrutin va fi destul de înaltă. "Să zicem va de circa 55%".

Întrebat care ar putea fi preferinţele cetăţenilor dacă analizăm acest lucru pe criterii de vârstă, sursa citată ne-a spus că acest lucru este greu de analizat după retragere câtorva candidaţi pe ultima sută de metri.

"Am putea admite că cei mai în vârstă votează preponderent cu Igor Dodon, dar nu trebuie să uităm că pe Maia Sandu o votează o bună parte din electoratul lui Andrei Năstase, care este şi el foarte diferit din punct de vedere al segmentării pe vârste".

Spre comparaţie, vom aminti că la alegerile parlamentare din 2014, la ora 12:30, rata participării la vot era de 20,98% dintre alegători, ceea ce înseamnă cu mai bine de 6% mai puţin decât la scrutinul care se desfăşoară azi.