Consilierii „Partidului Nostru” din municipiul Bălți au declarat oficial că intră în greva foamei până vineri când se va decide organizarea referendumului local din Capitala de Nord

Aceștia motivează prin faptul că în ultima perioadă se fac presiuni din partea Centrului Național Anticorupție și a Poliției asupra mai multor consilieri ai Partidului Nostru.

„Indiferent de persecuțiile la care sunt supuși consilierii noștri, noi nu vom ceda. Constatăm că nu suntem auziți, că la toți le este indiferent de situația dată. Nici Președinția, nici structurile acreditate în Moldova, corpul diplomatic, nimeni nu spune nimic. Astfel, în scopul că vom fi auziți, declarăm inițierea grevei foamei, începând cu astăzi de la ora 13:00 și o vom menține până vineri când vom vota inițierea Referendumului. Pentru locuitorii or. Bălți declarăm că ne vom continua activitatea 24/24 și vom primi în audiență cetățenii. Greva foamei o vom petrece în Primărie. Sperăm că societatea civilă, corpurile diplomatice acreditate, instituțiile statului să ia act", a spus consilierul Elena Grițco.

Amintim că ieri poliția a efectuat mai multe percheziții la Igor Basistîi, președintele fracțiunii Partidului Nostru din consiliul municipal.

----------------------- În timpul perchezițiilor, acasă la mama lui Basistîi, au fost ridicate două pachete ce conțin registre cu înscrisuri privind activitatea ilicită a unei întreprinderi pe care o conduce, inclusiv evidența bunurilor aflate la balanța companiei, acte de achiziții a pieselor de schimb uzate, cu semne de falsificare, agende, facturi, și alte înscrisuri ce prezintă interes pentru cauza penală, dar și două harduri cu informații despre evidența contabilă a întreprinderii. Iar la sediul și depozitele firmei au fost găsite șapte plăcuțe de înmatriculare ale unor automobile străine care, oficial, nu sunt la balanța întreprinderii, dar au fost dezasamblate și o parte din piese au fost deja vândute.

Au mai fost găsite 18 chei de pornire pentru automobile de marca VW, 10 chei Audi, nouă chei BMW, cinci chei de la mașini de alte mărci.

În depozite au fost descoperite 38 de motoare de mașini și alte piese de la zeci de automobile. Șase mașini erau în proces de dezasamblare.

Igor Basistîi, este suspectat de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Hotnews.md scrie, citând surse din poliție că, din 2014, acesta a introdus în Moldova zeci de automobile din țările Uniunii Europene, pe care le-a dezasamblat și vândut la piese în țară. În același timp, suspectul nu a achitat taxele vamale la import și nici impozite din activitatea sa. În schemă era implicată și mama lui Basistîi, care este contabil la societatea cu răspundere limitată Profimax, care aparține lui Igor Basistîi și prin care era derulată schema. Firma dată a importat și piese de schimb din UE, la fel, fără achitarea taxelor vamale.

Potrivit declarației de avere depuse înaintea alegerilor locale, în 2013 și 2014, Basistîi a câștigat aproximativ o mie de lei pe lună. Cu toate acestea, în 2015 Basistîi avea în posesie două automobile de lux: un BMW X5 și Audi A8, dar și o serie de terenuri, inclusiv spații comerciale de aproape 600 mp.