Refuzul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a înregistra grupul de inițiativă privind organizarea referendumului în problema sistemului electoral, inițiat de societatea civilă, este dovada supremă a uzurpării puterii și controlului total al Partidului Democrat asupra instituțiilor statului, se arată într-o declarație a Partidului Liberal Democrat, care condamnă decizia CEC, calificând-o drept ilegală, transmite IPN.

Potrivit PLDM, păstrarea sistemului mixt de vot, în condițiile opoziției societății și a partenerilor străini, pune serioase semne de întrebare privind intențiile PDM și corectitudinea viitoarei campanii electorale. PLDM constată că CEC s-a transformat într-o instituție docilă puterii și conjură pentru conservarea pseudo-supremației Partidului Democrat, fapt imoral și ilegal deopotrivă.

PLDM cere ambasadelor străine acreditate la Chișinău, instituțiilor europene și internaționale să trateze refuzul CEC de a înregistra grupul de inițiavă ca pe un atentat grav la democrație. Formațiunea cere Parlamentului, ca expresie a suveranității poporului, să analizeze decizia CEC, iar președintelui, ca și garant al suveranității – „să-și depășească condiția de servant al partidelor politice și să-și amintească că a fost ales prin vot majoritar, promovând interesele poporului de a trăi într-o țară democratic”. PLDM a chemat și societatea civilă să lupte în continuare pentru dreptul de a trăi într-o societate democratică.

Comisia Electorală Centrală a respins vineri, 12 ianuarie, cererea de înregistrare a grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican pentru abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral, fiind aplicat sistemul mixt de vot. Comisia a invocate drept motive nerespectarea normelor legale și a prevederilor Codului Electoral, prin prezentarea datelor contradictorii în procesul-verbal de după constituirea grupului de inițiativă, precum și neconformități la numărarea voturilor participanților.