Președintele executiv al Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru îi invită, pe 14 ianuarie, pe toți cei care au participat la întâlnirile cenaclului „Alexei Mateevici” la o întrevedere la bustului lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor.

Potrivit unei postări a lui Șalaru pe pagina sa de Facebook, de la bustul marelui poet a pornit lupta de eliberare a Basarabiei de sub jugul sovietic.

„Peste câteva zile, la 15 ianuarie, de ziua poetului nostru național, se împlinesc 30 de ani de la înființarea cenaclului "Alexe Mateevici". La acea dată, alături de alți tineri, am creat prima platformă de manifestare a românismului după zecile de ani de beznă sovietică. Despre rolul cenaclului Mateevici în Mișcarea de Eliberare Națională vor scrie cu siguranță istoricii noștri. Eu vă invit pe toți cei care ați participat la întâlnirile cenaclului să ne revedem duminică, 14 ianuarie, orele 12, la bustul lui Mihai Eminescu, locul unde cu 30 de ani în urma am pornit lupta pentru revenirea la românism”, notează Șalaru.

Cenaclul „Alexei Mateevici” a fost înfiinţat acum 30 de ani la bustul lui Mihai Eminescu. Cenaclul „Alexei Mateevici” a fost prima mişcare de eliberare naţională din Moldova. Iniţiativele Cenaclului, precum și campania de colectare a semnăturilor pentru proclamarea limbii române drept limbă de stat şi pentru revenirea la grafia latină, au condus la apariţia conştiinţei naţionale şi a Marilor Adunări Naţionale din 31 august 1989 şi 27 august 1991.