Proprietarii moldoveni care sunt împiedicați de separatiștii transnistreni să ajungă la terenurile din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Râbniţa – Tiraspol, vor primi subvenții de la stat în valoare de 7,9 milioane de lei.

Conform unui proiect de lege aprobat astăzi, 11 decembrie, de către Guvernul Republicii Moldova, subvențiile financiare vin să susțină agricultorii din raionul Dubăsari al căror acces la terenuri este blocat de către autoritățile separatiste de la Tiraspol. Fiecare proprietar va primi câte 1230 de lei pe hectar.

Astfel, peste 5500 de proprietari de terenuri agricole vor primi 1229,68 de lei per hectar, în baza unui regulament elaborat și aprobat de Consiliul raional Dubăsari, în condiții de transparență și echitate. Banii vor fi oferiți pentru anul 2017 din fondul de rezervă al Guvernului.

Zona de securitate amplasată după traseul Rîbniţa-Tiraspol constituie 6494,79 ha de terenuri agricole.

Amintim că din anul 2003, regimul separatist a început să limiteze accesul proprietarilor şi agenţilor economici la terenurile agricole amplasate după traseul Râbniţa – Tiraspol.

De asemenea, ținem să precizăm că la sfârșitul anului 2017, Tiraspolul și Chișinăul au semnat patru decizii protocolare. Una dintre acestea se referă la accesul liber al agricultorilor moldoveni la pământurile din Dubăsari. Potrivit fostului vicepremier pentru Reintegrare, Gherghe Bălan, agricultorii moldoveni vor primi acces la pământurile lor chiar în luna februarie a acestui an.