Liderii grupării separatiste de la Tiraspol se pregătesc intens pentru participarea la ședința Subcomitetului APCE pentru conflicte înghețate. Potrivit unui comunicat al așa-numitei președinții din stânga Nistrului, reprezentanții regiunii secesioniste vor cere de la tribuna APCE independența Transnistriei.

Liderul separatist Vadim Krasnoselski a organizat astăzi o ședință de pregătire a delegației separatiste pentru participarea la ședința Subcomitetul privind conflictele înghețate din cadrul APCE.

La ședința care va avea loc pe data de 16 ianuarie la Paris, subiectul de bază va fi situația din procesul de negocieri pentru reglementarea diferendului transnistrean. Pentru aceasta, la eveniment sunt invitați reprezentanți ai autorităților neconstituționale de la Tiraspol și ai celor de la Chișinău, precum și reprezentanții Austriei care s-au aflat la președinția OSCE-ului în 2017.

Krasnoselski le-a comunicat celor doi invitați separatiști la eveniment, Vitalii Ignatiev și Alexandr Șerba, că interesul de bază este ca liderii platformei europene să audă despre dorința transnistrenilor de a deveni independenți.

„APCE este o platformă internațională serioasă. Eu vreau ca voi, încă o dată, să expuneți principiile independenței noastre. Astăzi nu e cazul să discutăm despre un dialog politic, deoarece pentru acesta nu este pregătitiă nici Moldova nici Transnistria. Deocamdată trebuie să vorbim despre probleme concrete de care depinde viața oamenilor simpli”, a declarat Krasnoselski.

Așa-zisul președinte speră că ședința de la Paris va da curs unui nou șir de evenimente, care vor viza soluționarea problemelor moldo-transnistrene. Acesta i-a îndemnat pe delegații regimului separatist să ducă un dialog constructiv, orientat spre soluționarea problemelor importante și anume recunoașterea republicii moldovenești nistrene.

Igantiev a spus că a pregătit materiale pentru prezentarea rapoartelor, subliniind că se va strădui nu doar să prezinte poziția Transnistriei dar și să participe activ la discuțiile din cadrul ședinței.

Discursurile transnistrenilor vor fi deschise de pretinsul președinte al Sovietului Suprem, Alexandr Șerba. Acesta va vorbi despre independența Transnsitriei în baza dreptului istoric.

Amintim că din partea Republicii Moldova, la ședința Subcomitetului APCE privind conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei va participa noul Vicepremier pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.