Moscova își rezervă dreptul de a riposta la promulgarea în Republica Moldova a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului (legea anti-propagandă), a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, transmite agenția rusă TASS.

„Cu regret, constatăm că acest document discriminează deschis presa rusă și are un caracter consecvent. Aceasta este un nou atac anti-rus al majorității parlamentare. Din partea noastră, confirmând angajamentul internațional privind principiul reciprocității, ne rezervăm dreptul să întreprindem măsuri de răspuns”, a declarat Zaharova.

Zaharova a acuzat majoritatea parlamentară de la Chișinău de rusofobie și de derapaje de la normele democratice.

„În acest mod, forțele rusofobe din Parlamentul Republicii Moldova au impus încă o dată poporului dorința lor, încălcând dreptul fundamental al accesului liber la informare. Aceasta indică faptul că țara se abate tot mai mult de la normele democratice, orientându-se spre practicile totalitare și anume lupta cu punctele de vedere alternative”, a mai mai spus Zaharova.

Moscova consideră că situația în cauză „necesită reacția nu doar a structurilor europene cum ar fi OSCE, dar și a reprezentanților oficiali ai Uniunii Europene. Trebuie să se pronunțe cât de perfect se încadrează această lege în valorile europene”.

ssssssssssssssssAmintim că Decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului a fost semnat ieri 10 ianuarie, de președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru promulgarea acesteia, este menționat într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Astfel, în Codul audiovizualului sunt incluse noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova.

La fel, este prevăzută transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.