Conducerea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) consideră că actuala majoritate parlamentară a întreprins o nouă tentativă de a „captura puterea absolută" în R. Moldova, după ce Curtea Constituțională a decis suspendarea președintelui Igor Dodon pentru acțiunea de numire a noilor membri ai Cabinetului Filip. Mai mult, socialiștii își îndemnă susținătorii să fie pregătiți de „o mobilizare generală", iar atunci când vor fi chemați de Igor Dodon să vină masiv la Chișinău.

„PSRM se pronunță împotriva unei noi tentative a majorității de la guvernare de a captura puterea absolută și de a suspenda președintele ales de popor, prin intermediul Curții Constituționale de „buzunar". În condițiile actuale de manipulare și provocare din partea guvernului ilegal, precum și a interpretării abuzive a Constituției, doar poziția clară și fermă a șefului statului poate proteja interesele cetățenilor R. Moldova și ale întregului stat", se arată într-o declarație făcută astăzi de PSRM, imediat după ce președintele interimar al R. Moldova, Andrian Candu, a primit jurămintele noilor vicepremieri și miniștri.

Socialiștii mai spun că susțin decizia președintelui Igor Dodon de a se opune aprobării „candidaților compromiși la cele mai înalte funcții în stat, precum și promovării legilor antinaționale".

„La primele ședințe plenare ale sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului, PSRM va veni cu inițiativa de a introduce moțiunea de cenzură contra noilor membri ai Guvernului care au fost numiți în funcție fără a ține cont de normele constituționale. Partidul Socialiștilor condamnă categoric atacul guvernării nelegitime asupra libertății cetățenilor R. Moldova la informare, aceste acțiuni fiind în contradicție cu documentele naționale și internaționale cu privire la drepturile omului".

Conducerea PSRM a amintit și de faptul că e nevoie de a trece la forma prezidențială de guvernare în R. Moldova. „Acțiunile recente ale regimului de la guvernare au confirmat încă o dată corectitudinea poziției PSRM: singura modalitate pentru președintele ales de popor de a realiza voința cetățenilor care l-au ales - trecerea la forma prezidențială de guvernare.

PSRM își îndeamnă toți susținătorii, toate forțele patriotice ale țării, să sprijine eforturile Președintelui R. Moldova, Igor Dodon privind instituirea unei reale guvernări democratice în țară, să fie pe deplin pregătiți, să reacționeze la îndemnul șefului statului, să vină masiv la Chișinău pentru a elibera țara de acest regim", se mai spune în declarația socialiștilor.