Separatiștii transnistreni, chemați la APCE să-și prezinte viziunea asupra conflictului înghețat

Regimul separatist de la Tiraspol va avea reprezentanți „oficiali” la ședința Subcomitetului privind conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei. Anunțul a fost făcut de către așa-zisul președinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Alexandr Șerba, într-un comunicat de presă al pretinsului legislativ.
„În baza exemplului relației dintre Moldova și Transnistria, va fi analizat subiectul conflictelor înghețate, care există pe continentul european. Este pentru prima dată în ultimii 15 ani când un organism european a inclus problema transnistreană pe ordinea de zi oficială”, a declarat Alexandr Șerba.
Potrivit sursei, la eveniment au primit invitații așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev și pretinsul speacher al Sovietului Suprem, Alexandr Șerba.
Aceștia susțin că vor participa la ședința Subcomitetului privind conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei ca parte egală care va reprezenta poziția Transnistriei.
La momentul de față, administrația separatistă pregătește raportul din cadrul procesului de negocieri și a situației din regiune per general.
Potrivit lui Șerba, întrevederea cu reprezentanții ambasadelor și delegațiilor legislativelor ale diferitor țări din Europa este dovadă a faptului că interesul pentru Transnistria este menținut de către acestea.
„În cadrul unor astfel de dialoguri avem posibilitatea să scoatem la nivel internațional informația adevărată despre noi, fără intermediari. Eu cred că rezultatele ședinței respective vor fi unele pozitive”, a mai spus Șerba.
Amintim după intervenția Rusiei în Ucraina de est și anexarea Crimeii în 2014, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a înființat în 2015 un subcomitet temporar de criză, care să se ocupe de „conflictele dintre statele membre”. Intrat în folclorul APCE sub denumirea de „Subcomitetul pentru conflicte înghețate”, structura reunea raportorii APCE pentru țările membre ale Consiliului Europei pe teritoriul cărora se află conflicte înghețate - R.Moldova, Azerbaidjan, Georgia și Federația Rusă, pe de o parte, și Cipru, Grecia și Turcia, pe de alta.