Curtea Constituțională a decis suspendarea atribuțiilor lui Igor Dodon de promulgare a Legii anti-propagandă. Prerogativa va reveni speakerului Parlamentului, Andrian Candu, sau premierului Pavel Filip. Aceasta este cea de a treia „suspendare” din funcție a președintelui Igor Dodon.

La ședința de astăzi s-a prezentat doar deputatul Sergiu Sârbu, cel care a și depus sesizarea la Curtea Constituțională. Reprezentantul președinției nici măcar nu a fost prezent în fața magistraților de la Curtea Constituțională pentru a-și expune și apăra punctele de vedere în privința refuzului de promulgare a respectivei legi. 

---------------------- Amintim că ieri Dodon a cerut ieri Curţii Constuţionale să ateste constituţionalitatea „legii anti-propagandă". Într-o notă publicată pe pagina sa de Facebook, şeful statului a declarat că legea în cauză „atentează la principiile democraţiei".

De precizat că, luni, Înalta Curte a decis ca să-i fie suspendate atribuțiile președintelui Igor Dodon referitor la numirea mai multor miniștri din Guvernul Filip.

----------------------- Asta după ce președintele a semnat demisiile mai multor miniștri din Guvernul Filip, ca urmare a faptului că Partidul Democrat a decis să facă anumite remanieri în acest sens. Președintele însă s-a opus să semneze decretele de numire în funcție a noilor miniștri. Ca urmare, PDM a apelat la CCM, cerând să fie constate circumstanțe ce justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova.

La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de prim-ministru corespunde funcției, însă nu are drept de veto în raport cu propunerea premierului.

Refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligația constituțională de a da curs propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și poate fi considerat o situație în care președintele este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile. Ca urmare, interimatul este asigurat de președintele Parlamentului sau de prim-ministru.

Pe această cale, la sfârșitul lunii octombrie, a fost numit în funcție ministrul Apărării, Eugen Sturza. Decretul de numire a fost semnat, atunci, de Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a suspendat atribuțiile lui preşedintelui Dodon.