Președintele Igor Dodon ar mai putea fi încă odată suspendat în viitorul apropiat, după ce deputatul democrat Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CCM) privind refuzul lui Dodon de a promulga Legea anti-propagandă.

Într-un comunicat al CCM, este menționat că Înalta Curte „va examina sesizarea nr.1f/2018 din 4 ianuarie 2018 privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova (refuzul de a promulga Legea nr.257 cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr.260/2006)”.

Sesizarea a fost depusă, astăzi, 4 ianuarie, de către deputatul PD, Sergiu Sârbu .

------------------ În acest context, precizăm că și președintele Igor Dodon s-a adresat astăzi Curţii Constuţionale, căreia îi cere să ateste constituţionalitatea "legii anti-propagandă". Într-o notă publicată pe pagina sa de Facebook, şeful statului susţine că legea în cauză "atentează la principiile democraţiei".

------------------

Amintim că acum două zile Curtea Constituțională a decis să suspende atribuţiile lui Igor Dodon privind numirea noilor miniştri. Acestea vor reveni preşedintelui Parlamentului Andrian Candu sau prim-mininstrului Pavel Filip, potrivit deciziei din 2 ianuarie a Curţii Constituţionale.

La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de prim-ministru corespunde funcției, însă nu are drept de veto în raport cu propunerea premierului.

Refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligația constituțională - constând în a da curs propunerii repetate a prim-ministrului - constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și poate fi considerat o situație în care președintele este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile. Interimatul, într-un asemenea caz, este asigurat de președintele Parlamentului sau de prim-ministru.

În felul acesta, la sfârșitul lunii octombrie, a fost numit în funcție ministrul Apărării, Eugen Sturza. Decretul de numire a fost semnat, atunci, de Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a suspendat atribuțiile lui preşedintelui Dodon.