Respectarea prevederilor legislației moldovenești, a convențiilor internaționale precum și prezența Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal moldovenesc la aeroportul din Tiraspol sunt condițiile în care acesta ar putea fi deschis. Altfel, deschiderea acestuia este imposibilă. Declarațiile făcute în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune aparțin fostului vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan.

„Poate să devină un punct prioritar. Putem discuta orice subiect în cadrul procesului de reglementare. Sunt condiții foarte clare pentru deschiderea unui astfel de aeroport. Trebuie să fie control deplin al autorităților responsabile. Aici vorbim despre Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră asupra acestui obiect, precum și controlul spațiului aerian. Alte aspecte tehnice de funcționare a acestuia trebuie să fie elaborate, controlate și menținute de Autoritatea moldovenească. Doar în condițiile respectării tuturor prevederilor legislației naționale și a convențiilor internaționale, acest lucru poate fi posibil. Fără prezența Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal moldovenesc, funcționarea acestui aeroport e puțin probabilă”, a declarat Bălan.


Transnistria vrea ca autoritățile de la Chișinău să accepte deschiderea aeroportului din Tiraspol. În acest sens, transnistrenii vor aduce subiectul pe agenda negocierilor. Despre aceasta a anunțat recent așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev.

În prezent, în regiunea transnistreană există un aeroport militar. Până în 1989, acesta a fost folosit ca aerodrom de Forţele Aeriene Sovietice. Din 1991, au fost mai multe încercări de a-l reprofila într-un aeroport pentru pasageri. Lucrările au fost stopate, însă, din lipsă de bani.

Separatiștii au încercat de mai multe ori să ajungă la un numitor comun cu Chișinăul în privința deschiderii aeroportului însă, de fiecare dată, au primit refuz de la autoritățile centrale. 

În 2013, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuța, a anunțat că Chișinăul nu va accepta deschiderea unui aeroport la Tiraspol. Același lucru a fost reiterat și de către fostul ministru al Transporturilor, Anatol Șalaru, ca răspuns pentru liderul separatist Evgheni Șevciuk. Șalaru a spus că „aeroportul de la Tiraspol va fi certificat pentru trafic internaţional, doar atunci când regiunea se va reintegra în componenţa Moldovei”.