„Goianul Nou-Platonovo” este următorul punct comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de pe segmentul transnistrean, care urmează să fie deschis în următoarele câteva luni. Anunțul a fost făcut de către fostul vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

Întrebat de către moderatoarea emisiunii dacă în 2018 se va reuși deschiderea tuturor punctelor comune de pe frontiera moldo-ucraineană, Bălan a declarat că speră să fie așa.

„Vă asigur că lucrul pe această direcției continuă. Acest subiect nu este legat direct de formatul de negocieri „5+2”. Acest lucru ține de relațiile bilaterale moldo-ucrainene. Următorul punct trebuie să fie Platonovo. Eu cred că acesta ar trebuie să fie deschis în următoarele câteva luni”, a spus Bălan.

De asemenea Bălan a accentuat că la primul punct comun implementat la Cuciurgan-Pervomaisc, activitatea controlului comun se desfășoară cu succes și fără incidente așa cum anticipa Tiraspolul.

„Noi am restabilit controlul comun la punctul Cuciurgan-Pervomaisc. Din luna iulie până în prezent nu avem niciun caz de încălcare sau plângere din partea vreo unui agent economic din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistrenă sau a unui locuitor care a rămas nemulțumit de deschiderea acestui punct. Respectiv observăm că toată această propagandă care s-a făcut de partea transnistreană sau Federația Rusă că va afecta într-un mod sau altul, va duce la blocadă sau alte acțiuni agresive, nu se adeveresc. Lumea e mulțumită de acest punct”, a adăugat Bălan.

Amintim că din 19 decembrie anul curent, în punctul de trecere al frontierei „Palanca” este lansat controlul comun moldo-ucrainean. În fază incipientă, reieșind din constrângerile de infrastructură legate de extinderea și modernizarea acestui punct de trecere, controlul comun va fi efectuat în punctul de trecere instituit temporar.

De asemenea, amintim că din luna iunie anul curent funcționează primul punct de control comun moldo-ucrainean de pe segmentul transnistrean al frontierei Cuciurgan-Pervomaisc.

Un control similar se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”. 

Pe sectorul transnistrean al frontierei se planifică instituirea a încă 12 puncte comune moldo-ucrainene, care, la fel, vor funcționa pe bază de control comun.