Maia Sandu îşi domoleşte tonalităţile în raport cu susţinerea PD, pe care ieri o contesta cu încăpăţânare. Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o azi, liderul PAS a făcut apel la unitate, iar mesajul său a fost adresat alegătorilor mai multe partide, inclusiv celor ai PD. 

"Eu nu am dat cu piciorul în electoratul PD. Eu m-am referit la o anumită persoană și anume la ajutorul din partea Plahotniuc", a explicat prezidenţiabila, făcând referire la reacţia ei de ieri.

Unii jurnalişti au remarcat că în apelul său nu se regăseşte nimic despre parcursul european şi au întrebat-o dacă îşi reconfirmă angajamentul pentru acest model dezvoltare al Republicii Moldova.

"Bineînțeles și am spus-o de multe ori pentru că modelul de integrare europeană este cel mai potrivit pentru Republica Moldova. Pentru că acest proces va duce la creșterea democrației în Republica Moldova dar va contribui și la dezvolatarea țării", a răspuns Maia Sandu. 

Deasemenea Maia Sandu a fost întrebată cum ar proceda în calitatea sa de preşedinte dacă nu îi va plăcea candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor, la funcţia de Procuror General. Or numirea unui "procuror general integru" a fost unul dintre mesajele sale de bază în campania electorală, iar concursul privind suplinirea acestei funcţii a fost demarat.

"Președintele Maia Sandu va numi o persoană asupra căreia nu vor exista suspiciuni de corupție. Pentru o asemenea persoană o să semnez numirea în funcție. Consiliu Procurorilor nu poate să insiste pe o persoană care nu corespunde cerinţelor de integritate pentru că atunci Consiliul încalcă legea", a comentat ea.

Cât despre varianta că numirea Procurorului General ar putea avea loc ca şi până acum - în Parlament - în cazul în care nu va fi modificată Constituţia, candidatul Maia Sandu a declarat:  Vă amintesc că noua lege a procuraturii este o condiție din partea partenerilor externi, iar dacă condițiile nu vor fi îndeplinite atunci nu vor primi finanțarea însă Guvernarea are nevoie de finanțare în aceste momente. 

Maia Sandu a dezmințit în aceeași conferință și un șir de informații difuzate pe nişte site-uri pamfletare, precum cea că ar fi convenit cu oficiali europeni să aducă migranți sirieni în Republica Moldova sau că s-ar fi întâlnit ieri cu prim-vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc. Ea a precizat că nu a vorbit niciodată cu acest politician.

Amintim că ieri candidatul PD, Marian Lupu, şi-a anunţat retragerea în favoarea Maiei Sandu. În replică, Maia Sandu a declarat: Plahotniuc înțelege foarte bine care sunt planurile mele, scopul său nu este victoria, ci este consolidarea puterii lui - singura şansă de a rămâne la libertate și de a-și continua jocul în politică, iar pentru asta el are nevoie de un președinte care latră tare dar nu mușcă  - adică de Igor Dodon. Mișcarea de azi e îndreptată clar în această direcție. Sprijinindu-mă pe mine el speră să inducă în eroare electoratul nostru. fiți siguri eu rămân pe poziția mea. Un om bolnav de putere își bate joc de o țară întreagă, el trebuie oprit. Aceste alegeri au fost viciate din start ne amintim bine cum au fost anunțate. Eu aș fi intrat în turul doi și fără sprijinul acestor indivizi. Nu am nevoie de intermedierea unor politicieni corupți, pentru a dialoga direct cu toți cetățenii inclusiv cu simpatizanți ai PD și ai altor partide