Aflat într-o vizită de lucru în Federația Rusă, Igor Dodon a oferit un interviu cotidianului „Izvestia”, în care spune cum va tărăgăna adoptarea sintagmei „integrarea europeană” în Constituție. Dodon mai precizează că are numărul necesar de voturi pentru a bloca modificarea denumirii limbii de stat în Legea Supremă și își exprimă opinia privind păstrarea pacificatorilor ruși pe Nistru.

Rugat să comenteze inițiativa legislativă privind introducerea vectorului european în Constituție, Dodon a spus că acest lucru este practic imposibil până la alegerile parlamentare din 2018.

Ei au ieșit cu această inițiativă, dar să o voteze vor putea doar în iulie (Potrivit Regulamentului Parlamentului, dezbaterea proiectului de lege constituţională începe după expirarea termenului de 6 luni din momentul prezentării proiectului în cauză, împreună cu avizul Curţii Constituţionale – nota red.)… Adică, în ajunul alegerilor parlamentare ordinare. Chiar dacă ei vor aduna 67 de voturi, eu am posibilitatea să blochez pentru 45 de zile această decizie până la votarea repetată. Iar până atunci deja vor avea loc dizolvarea Parlamentului și alegerile noi. De aceea, probabilitatea că ei vor vota modificarea Constituției în cadrul componenței actuale a Legislativului este extrem de mică”, a declarat șeful statului pentru sursa citată.

Întrebat despre modificarea limbii de stat prin înlocuirea „limbii moldovenești” cu „limba română”, Dodon a spus că are deja numărul necesar de voturi pentru a bloca inițiativa.

Noi am obținut sprijinul din partea numărului necesar de deputați pentru a bloca aceste modificări. Pentru aceasta este necesar ca 34 de deputați să nu susțină proiectul de lege. Sunt 24 de socialiști și 5 comuniști care nu vor susține inițiativa. Totodată, eu personal am discutat cu alți deputați, prin urmare nu există șanse ca autorii ideii de modificare a denumirii limbii să acumuleze 67 de voturi”, a declarat el.

În ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean, Dodon a anunțat că au fost înregistrate progrese semnificative în acest sens.

Ne-a rămas cel mai important – trebuie să determinăm cu scenariul reglementării politice. Dacă asupra problemelor curente de pe malul drept al Nistrului, opiniile președintelui, premierului și speakerului coincid, atunci, în ceea ce privește viziunea strategică acestea diferă… Opinia mea rămâne neschimbată: trebuie să-i oferim Transnistriei un statut special. Dar eu nu renunț la ideea federalizării statului”, a spus el.

În ceea ce privește declarațiile autorităților de la Chișinău și Kiev cu privire la evacuarea pacificatorilor ruși din Transnistria, șeful statului le-a catalogat drept o acțiune de PR.

Această misiune trebuie continuată. Declarațiile politice, făcute de reprezentanții Guvernului moldovenesc la ONU și alte platforme – doar o încercare de a face PR pentru a obține sprijinul capitalelor pro-occidentale. Toți înțeleg că pacificatorii ruși vor rămâne pe Nistru”, a punctat el.