Președintele Igor Dodon i-a decorat cu Ordinul Republicii pe doi separatiști din Găgăuzia, care în anii '90 militau pentru ruperea autonomiei de Republica Moldova. Decorarea separatiștilor Mihail Chendighilean și Stepan Topal a avut loc la Comrat în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia aniversării a 23 de ani de la adoptarea legii prin care Găgăuziei i s-a oferit statutul de autonomie, transmite portalul Gagauzinfo.md

În opinia lui Dodon cei doi care au luptat pentru ruperea Găgăuziei de R.Moldova sunt „adevărați patrioți”.

„Moldova se poate afirma ca stat doar luând în considerație interesele Găgăuziei și ale Transnistriei. Greșelile comise în ultimele câteva luni arată că, din păcate, conducerea Paramentului nu înțelege asta. Dar o înțelegem noi și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Dodon în cadrul ceremoniei.

Separatiștii s-au folosit de ocazie și i s-au plâns lui Dodon de faptul că drepturile regiunii autonome ar fi încălcate de către autoritățile centrale.

„Noi ne punem toate speranțele în socialiști și în următoatele alegeri, pentru a obține întărirea statutului autonomiei”, a spus Chendighilean.

Bașcanul Irina Vlah, prezentă și ea la ceremonia pro-rușilor, a declarat că legea cu privire la acordarea statutului special al Unității Teritorial Administrative Găgăuzia nu este aplicată în totalitate.

Chendighilean este omul care înaintea proclamării independenței R.Moldova a organizat un așa-numit congres al deputaților de la Comrat, care în 1989 a proclamat fondarea republicii găgăuze în componența URSS-ului. Acesta a făcut parte din mișcarea separatistă Găgăuz Halkî care a activat la sfârșitul anilor '80 începutul anilor '90 pentru independența Găgăuziei.

Stepan Topal a condus falsul legislativ al autoproclamatei republici găgăuze.

ssssssssssssssÎn martie anul curent, aceștia împreună cu cel mai înflăcărat separatist găgăuz Ivan Burgudji au reactivat mișcarea separatistă Găgăuz Halkî.

Potrivit separatiștilor, activizarea Gagauz Halkî se manifestă pe fundalul intențiilor de lichidare a etniei găgăuze.