Partidul Democrat din Moldova consideră că reacția candidatului comun, Maia Sandu „este una emotivă și inadecvată, care transmite un mesaj agresiv electoratului PDM și îl bulversează”. În același timp democrații speră în maturitatea electoratului lor care va „trata cu înțelegere acest moment și va vota duminică în favoarea continuării parcursului european al Republicii Moldova”.

Într-un comunicat de presă, postat pe site-ul partidului se mai spune că Partidul Democrat din Moldova „a luat act de modul eronat în care candidatul Maia Sandu a perceput retragerea lui Marian Lupu din competiția electorală.”

„Considerăm că este o reacție emotivă și inadecvată, care transmite un mesaj agresiv electoratului PDM și îl bulversează. Ne exprimăm speranța că electoratul nostru va trata cu înțelegere acest moment și va vota duminică în favoarea continuării parcursului european al Republicii Moldova. Facem apel la responsabilitate și maturitate politică, la echilibru, la evitarea unor declarații tari, care ar putea demotiva electoratul pro-european”

Totodată PDM declaraă în același comunicat că „șansa victoriei curentului pro-european în fața pericolului reprezentat de o alternativă aventuroasă pentru Republica Moldova este ca toate forțele responsabile să susțină transparent aceasta cauză. Acestea nu trebuie să pice în capcana de a căuta înțelesuri ascunse acolo unde ele nu există. Solidaritatea pro-europeană trebuie să se manifeste dincolo de diferențele ideologice dintre partide, dincolo de simpatii sau antipatii personale”.

Cât despre reacția candidatului socialist, Igor Dodon, democrații consideră că în spatele acestor declarații sunt remarcate „panica și disperarea” lui Dodon „generate de faptul că a înțeles că va pierde alegerile”

„Referitor la declarațiile și acuzațiile candidatului Igor Dodon, remarcăm panica și disperarea din spatele acestora, generate de faptul că a înțeles că va pierde alegerile. Argumentele lui Igor Dodon în campanie s-au bazat pe manipulari grosolane și minciuni. Igor Dodon reprezintă trecutul, iar Republica Moldova trebuie să mizeze pe un viitor european”, este punctat în reacția PDM. 

Deschide.MD amintește că liderul PAS, Maia Sandu, a comentat decizia președintelui PDM, Marian Lupu, privind retragerea sa din cursa prezidențială. Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că nu are nevoie de sprijinul din partea echipei PDM, iar retragerea lui Lupu înseamnă, de fapt, că liderul PSRM, Igor Dodon, este candidatul dorit de Vlad Plahotniuc: PD a hotărât să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine".

De celalată parte socialistul Dodon spune că prin retragerea lui Marian Lupu în favoarea Maiei Sandu s-au adeverit declarațiile precedente precum că Maia Sandu este candidatul comun, convenit la Washington de Victoria Nuland împreună cu Vlad Plahotniuc.

Dodon mai spune că decizia liderului PDM a făcut parte dintr-un teatru „regizat de americani, care avea ca final fuziunea tuturor forțelor pro-guvernamentale și pro-europene într-o singură platformă electorală". Mai mult ca atât: el este de părerea că cel ce are de pierdut din decizia de azi ar fi Andrei Năstase, care a ajuns un prost al statului.