Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului privind abrogarea Legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral a fost constituit duminică, 17 decembrie, în cadrul unei adunări generale la care au participat aproape 700 de cetățeni cu drept de vot. Activitatea grupului va fi coordonată de către un Birou executiv, al cărui președinte a fost ales directorul de programe de la Centrul de Politici și Reforme (CPR), Ștefan Gligor. Vicepreședinte al Biroului este expertul Institutului de Politici Publice Stela Oțică, iar secretar general, expertul „WatchDog” Valeriu Pașa, .

Pașa a declarat că mai mult de o sută de persoane și-au exprimat dorința de a face parte din grup și de a participa ca atare la procesul de colectare a semnăturilor în vederea desfășurării referendumului. Potrivit proaspătului secretar general al Grupului amintit, în câteva zile va fi pregătit pachetul de acte în vederea depunerii la CEC şi, ca atare, a înregistrării Grupului de inițiativă, eliberării legitimațiilor și listelor de subscripție, necesare lansării procesului de selectare a semnăturilor. Ziua când pachetul de acte va fi depus la CEC va fi anunțată ulterior, transmite IPN.

Dreptul nostru de a vota, de a alege guvernarea pe care o vrem ne-a fost furat, pentru că cei care au votat sistemul mixt, PDM și PSRM, vor să se mențină la putere. Oamenii nu au ochi să-i vadă, dar ei vor să guverneze. Vrem să scăpăm de această guvernare. Avem nevoie de acest referendum ca să ne reîntoarcem dreptul de a alege noi guvernarea”, a spus Valeriu Pașa.

Vicepreședinta Biroului Executiv, Stela Oțică, a spus că, potrivit sistemului de vot mixt, care prevede crearea a 51 de circumscripții uninominale, femeile au puține șanse să fie reprezentate în viitorul Parlament.

Voi participa la colectarea semnăturilor ca să ne asigurăm că viitorul Parlament va fi unul reprezentativ pentru noi toți”, a declarat Oțică.

Președintele Biroului Executiv, Ștefan Gligor, a menţionat că desfășurarea referendumului vine să corecteze abuzul comis de către PDM. Potrivit lui Ștefan Gligor, acceptarea sistemului de vot mixt va menține Republica Moldova în haosul care este în prezent.

În 26 de ani am tot avut alegeri și am tot votat, ba pe unii, ba pe alții. I-am ales pe unii, ne-au furat, i-am ales pe alții, care tot ne-au furat, acum ne-au furat deja acest drept de a alege guvernarea. PSRM și PDM ne-au furat dreptul de a-i da afară, dacă nu ne plac”, a spus Ștefan Gligor.

Dacă CEC îl va înregistra, grupul de inițiativă va trebui să colecteze, în 2-3 luni, cel puțin 200 de mii de semnături.

La 21 noiembrie, mai mulți reprezentanți ai societății civile au propus inițierea și desfășurarea unui referendum pentru anularea legii prin care s-au operat modificări în Codul Electoral și s-a introdus ca atare sistemul mixt de vot. Reprezentanții ONG-urilor au declarat că, în decurs de o lună, vor forma grupul de inițiativă, pe care îl vor înregistra la Comisia Electorală Centrală. După înregistrare, va începe colectarea  semnăturilor necesare.

Ulterior, patru partide de opoziție, Platforma DA, „Partidul Nostru”, Partidul Comuniștilor și „Casa Noastră-Moldova”, au salutat inițiativa și s-au arătat dispuse să contribuie la colectarea semnăturilor și desfășurarea campaniei electorale. Totodată, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, deşi a salutat ideea desfășurării referendumului, a anunțat că nu va participa la organizarea plebiscitului pentru a nu politiza această inițiativă.

Zilele trecute, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că este de acord cu organizarea unui referendum privind votul mixt, dar că nu vrea ca plebiscitul să fie plătit din bani publici. Mai mult, oficialul s-a arătat dispus să discute cu membrii Partidului Democrat din Moldova, în calitatea sa de vicepreședinte al acestei formațiuni, ca să identifice fondurile necesare. Candu a remarcat că își dorește desfășurarea referendumului anti-mixt, pentru ca promotorii acestuia – unele ONG-uri și partide - să se congingă de faptul că va avea aceeași soartă ca și referendumul - eșuat - privind revocarea primarului din Chișinău.

Eu chiar vreau ca el să se desfășoare! Ca să vadă și societatea civilă rezultatul - care va fi același ca și rezultatul referendumului lui Dodon pe municipiul Chișinău. Dar regret și păcat ar fi să cheltuim 60 de milioane. Eu chiar o să discut cu colegii, acum mi-a venit ideea asta, am să discut cu colegii din partid să încercăm să colectăm și banii. Și să venim să ajutăm societatea civilă, să ne implicăm și noi în organizarea referendumului, cu semnături și cu tot ce este necesar, ca să demonstrăm că însăși ideea și subiectul sunt deja depășite. Și atunci societatea civilă să încerce cumva să nu se mai implice pe tot ceea ce înseamnă elementul politic și să nu se discrediteze în felul acesta, fiindcă deja și sondajele de opinie arată că au ajuns sub limita chiar și a unor instituții”, a spus Andrian Candu.

Trecerea la sistemul mixt a fost votată în vara anului curent. Documentul a fost susținut cu votul a 74 de deputați din partea fracțiunilor PSRM, PDM și Grupului Popular European.