Andrei Galbur și Octavian Calmâc nu vor mai fi vicepremieri după ce Parlamentul a adoptat azi o modificare a unui proiect de hotărâre prin care să fie lichidate aceste sintagme. Astfel cei doi rămân doar în calitate de miniștri.

La solicitarea prim-ministrului, în componența Guvernului urmează să se regăsească doi viceprim-miniștri, domeniile de competență ale cărora vor fi atribuite ulterior. Pentru facilitarea procesului decizional orientat spre realizarea priorităților de integrare europeană și reintegrare a țării, a fost exclusă calitatea de viceprim-miniștri ministrului economiei și infrastructurii și ministrului afacerilor externe și integrării europene.

„Parlamentul a aprobat noua Lege cu privire la Guvern în iulie 2017. Urmare a reorganizării Guvernului a fost redus numărul de ministere de la 16 la 9. Raționalizarea respectivă a avut la bază prioritățile de dezvoltare social-economică și angajamentele ce reies din procesul de integrare europeană”, a declarat președintele Comisiei juridice numiri și imunități, Raisa Apolschi.

În același timp mai mulți deputați s-au arătat nedumeriți de această modificare care a fost propusă în această seară. Unii din ei chiar au menționat că acest document înseamnă o bilă neagră pentru cei doi miniștri, lucru negat de președintele Parlamentului Candu și Apolschi.

Mai mult decât atât, deputații liberali au cerut o pauză de 10 minute. Ulterior aceștia când s-au întors au cerut scrisoarea prim-ministrului Pavel Filip prin care a propus această modificare a proiectului de hotărâre pentru a se convinge că într-adevăr șeful Cabinetului de Miniștri a venit cu această propunere.