Candidatul comun la alegrile prezidențiale din partea PAS, PLDM, și PPDA, Maia Sandu, acuză Procuratura Generală de faptul că în campnia electorală i s-ar fi deschis un nou dosar penal, ce vizează procurarea camerelor video la Bacalaureat.

Într-o conferință de presă, Maia Sandu a precizat că a aflat astăzi din presă că procurorii ar fi deschis un proces penal pe numele unor factori de decizie de la Ministerul Educației. 

„Astăzi am aflat din presă că pe cazul achiziționării camerelor de supraveghere la BAC a fost deschis un nou dosar penal. De această dată pe factorii de decizie a Ministerului Educației din acea perioadă și asta înseamnă pe numele Maiei Sandu, chiar dacă Procuratura Generală a uitat să mă informeze pe mine în mod oficial despre acest lucru”, susține Maia Sandu, precizând că a fost anterior deschis un dosar penal, însă, după ce acesta a fost clasat, instituția pe care o conducea a achitat banii către compania care a vândut camerele video. 

Reprezentanții Procuraturii Generale neagă cu vehemență deschiderea unui nou dosar penal privind achiziționarea camerelor de la BAC. 

„Procuratura Generală infirmă categoric deschiderea sau redeschiderea unei cauze penale pe numele Maiei Sandu sau a unor funcționari din cadrul Ministerului Educației. Sunt informații false și ne exprimăm dezaprobarea față de modul prin care se încearcă manipularea opiniei publice. În acest context, Procuratura Generală revine cu un apel, făcut anterior: candidații electorali să nu opereze cu informații false și să nu antreneze instituția în competiţii electorale şi dezbateri politice”, a declarat reprezentantul PG, Maria Vieru. 

Amintim că pe 17 octombrie Procurorul Municipiului Chişinău, Igor Popa, a declarat pentru Deschide.MD că, după apariția în presă a unor informații, „oamenii legii au hotărât să analizeze acţiunile unor factori de decizie din cadrul Ministerului Educaţiei în privinţa organizării acelei licitaţii”, atenţionând că procesul penal este doar faza premergătoare a unui dosar penal.

De precizat este și faptul că pe 31 mai 2013 în baza unei adresări anonime, examinată pentru faptul că se referea la interesul statului, a fost deschis un dosar penal pornit pe marginea licitaţiilor privind achiziţionarea camerelor de supraveghere la BAC. La începutul lunii octombrie 2016, fostul procuror al Municipiului Chişinău, Ion Diacov, a declarat că dosarul a fost clasat la câteva luni diferență după ce a fost deschis.