Curtea Constituțională a declarat constituționale prevederile din Codul electoral, potrivit cărora președintele Republicii Moldova nu are dreptul să fie membru al vreunui partid politic și nu îndeplinește nicio altă funcție publică. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urma de magistrații CCM.

Președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți și nu ale unei părți ale acesteia, ale unui grup sau partid politic. Președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic și nu poate promova sub nicio formă interesele unui partid politic. Interdicția stabilită pentru președintele Republicii Moldova de a fi membru al unui partid politic se înscrie în limitele admisibile ale restrângerii dreptului la asociere la partide politice”, a declarat președintele CCM, Tudor Panțîru.

În acest sens, Curtea Constituțională a hotărât să respingă sesizarea deputaților socialiști și a recunoscut drept constituțională prevederea din Codul Electoral care interzice președintelui Republicii Moldova să fie membru al unui partid politic.

Amintim că, odată cu revenirea în anul 2016 la alegerea directă a șefului statului, a fost modificată și prevederea din Codul electoral, potrivit căreia președintele R. Moldova nu are dreptul să fie membru de partid. PSRM a catalogat atunci această prevedere drept o acțiune politică, îndreptată împotriva liderului formațiunii Igor Dodon, care a obținut victorie în cadrul scrutinului prezidențial.