Magistrații Curții Constituționale se vor pronunța luni, 11 decembrie, cu privire la proiectul de lege privind modificarea Constituției prin introducerea în Legea Supremă a unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Despre aceasta anunță serviciul de presă al CCM.

Autorii inițiativei, deputații din coaliția majoritară, propun modificarea a două articole din Constituție.

Astfel, articolul 1 (al.3) din Constituție care spune că „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sunt garantate” va fi înlocuit cu: „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sunt garantate”.

Totodată, se propune introducerea a unui nou articol, 81 după cum urmează:

„Articolul 81. Integrarea europeană

(1) Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a țării.

(2) Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se stabilește de Parlament prin lege organică”.

Totodată, deputații propun completarea preambulului Constituției cu următorul aliniat: „RESPECTÂND aspirațiile de integrare europeană a țării și promovând orientarea Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european”.

Amintim că Partidul Democrat din Moldova a anunțat la data de 12 septembrie despre intenția de a modifica Constituția prin introducerea în textul Legii Supreme a unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. 

Am hotărât să inițiem modificarea Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Facem acest lucru, pentru că ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor sau altor persoane”, a declarat atunci președintele PD, Vlad Plahotniuc.

Liderul PD a precizat că această inițiativă pornește de la o decizie a Curții Constituționale din 9 octombrie 2014, prin care Înalta Curte a constatat că orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova.

La începutul lunii octombrie Parlamentul a votat proiectul de hotărâre privind formarea unui grup de lucru pentru elaborarea proiectului de modificare și completare a Constituției prin introducerea în textul Legii Supreme a unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană.