După ce a făcut numeroase declaraţii în presă şi la televiziune, Dodon a ţinut să-i spună şi personal secretarului general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, aflată în vizită la Chişinău, că inaugurarea Biroului de Legătură al NATO la Chișinău nu corespunde spiritului Declarației Parlamentului cu privire la inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova. Preşedintele care, acum câteva luni, propunea să ne cerem scuze de la separatiştii din stânga Nistrului a adăugat că Biroul "ar putea avea efecte negative foarte grave", complicând "semnificativ diferendul transnistrean".

Am ținut să subliniez graba deschiderii Centrului de Legătură al NATO în Moldova, deoarece această precipitare ar putea avea efecte negative foarte grave. Mai cu seamă, acest lucru ar complica semnificativ efortul de soluționare a diferendului transnistrean. Guvernul și majoritatea parlamentară trebuie, mai întâi de toate, să depună eforturi care să minimalizeze confruntările politice interne, dar să nu tensioneze și mai mult situația în societatea moldovenească. Inaugurarea Centrului de Legătură al NATO la Chișinău nu corespunde spiritului Hotărârii Parlamentului din 31 martie 2016 pentru aprobarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova”, a scris Dodon după întrevederea cu reprezentantul NATO pe pagina sa de Facebook.

Șeful statului a spus că este deschis pentru consultări cu structurile NATO, inclusiv la nivel informal, „care ar putea fi valorificate pentru dezvoltarea relațiilor noastre și, totodată, nu vor avea un caracter ambiguu din punct de vedere al respectării Constituției țării noastre”.

Amintim că astăzi a avut loc inaugurarea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău. La eveniment au participat adjunctul secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, și premierul Pavel Filip.

Deschiderea Biroului va spori colaborarea bilaterală în domenii precum combaterea ameninţărilor cibernetice, sporirea rezistenţei şi pregătirii pentru situaţii de urgenţă. Totodată, Biroul de legătură NATO va informa cetăţenii despre beneficiile cooperării Republicii Moldova cu organizaţia nord-atlantică.