Președintele Igor Dodon anunță că nu va promulga „în nici un caz” legea privind combaterea propagandei ruse, votată cu puțin timp în urmă, în lectura finală, în Parlament. Șeful statului a anunțat acest lucru pe pagina sa de Facebook.

Legea elaborată de Partidul Democrat cu privire la interzicerea difuzării emisiunilor informațional-analitice ale televiziunii rusești este nu doar un act aflat în contradicție cu toate normele europene ce vizează libertatea cuvântului şi libertatea de exprimare și cu dispozițiile constituționale privind dreptul la acces la informație, dar şi o demonstrare a incapacității totale a Guvernului şi a majorității parlamentare în fața poporului.

Cu cât majoritatea parlamentară pro-europeană provizorie intensifică retorica anti-rusească şi încearcă să facă totul pentru a deteriora relațiile cu partenerul nostru strategic – Federația Rusă –, cu atât mai mult cetățenii Moldovei văd caracterul distructiv al acestor acțiuni şi pericolul lor, în primul rând, pentru economia țării, iar, drept efect, asupra vieții cetățenilor de rând.

Este puțin probabil ca atare de idei, care sunt un element al unui plan masiv de incitare a isteriei anti-rusești în ţară, să reprezinte un „produs” exclusiv al Partidului Democrat. Este evident faptul că aceasta este o rugăminte din afară, care se înscrie în tabloul general, global, orientat împotriva Rusiei.

Plus la aceasta, în cazul în care majoritatea parlamentară presupune că astfel de acţiuni o vor ajuta să spulbere dorinţa a peste 65 la sută dintre cetăţenii Moldovei de a avea relaţii de prietenie cu Federaţia Rusă, să conștientizeze că greșește amarnic. Pe noi ne leagă raporturi istorice de prietenie de secole, avem o singură credinţă Ortodoxă, interese economice comune şi, sunt convins, mai multe proiecte comune pentru viitor. Mai mult, în secolul nostru, cel al informatizării, în condițiile de dezvoltare a internetului, astfel de inițiative își pierd sensul. Interdicțiile nu le vor fi de ajutor. Or, oamenii vor opta să privească ceea ce consideră necesar să privească, nu ceea ce li se impune. Dimpotrivă, ceea ce este interzis va fi căutat cu un interes şi mai mare.

Acestea fiind spuse, declar:

În primul rând, nu voi semn (nu voi promulga) în nici un caz, acest proiect de lege.

În al doilea rând, orice încercări de a „pune bețe în roate” cooperării şi dialogului stabilit la nivel de șefi de state între Federația Rusă şi Republica Moldova, comise de Partidul Democrat şi sateliții săi în decursul acestui an, în final s-au dovedit a fi un eşec total.

În al treilea rând, aprecierea acţiunilor regimului actual, inclusiv a acestor inițiative, va fi făcută nu de către înalții demnitari de la Bruxelles, Washington, ci de către cetăţenii Moldovei, la alegerile următoare, când acest regim va deveni istorie”, a scris el.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a votat proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului, care presupune apărarea spațiului informațional și asigură un standard european de prezentare a informației politice.

----Proiectul permite posturilor de televiziune să emită programe informațional-analitice, știri și emisiuni cu caracter militar doar cu referire la statele membre UE, SUA, Canada alte state membre ale Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră.

Inițiativa prevede și sancțiuni pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile articolului privind transmisia și retransmisia emisiunilor respective din străinătate. Decizia de sancționare dată de Consiliul Audiovizualului nu va putea fi suspendată prin atacarea în judecată. De asemenea, s-au stabilit termene de judecată scurte pentru ca justiția să se pronunțe cât mai rapid dacă va fi confruntată cu astfel de cazuri.