În contextul participării la lucrările celei de-a XXIV-a reuniuni a Consiliului Ministerial al OSCE, care se desfăşoară la Viena în perioada 7-8 decembrie, viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut mai multe consultări cu reprezentanții participanților la Conferința permanentă pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană.

 Discuțiile au ca punct de interes coordonarea unei poziții consolidate pe marginea proiectului de declarație cu privire la negocierile în formatul „5+2”, se arată într-un comunicat al Guvernului R. Moldova.

Proiectul de declarație menționat urmează să aprecieze rezultatele înregistrate în procesul de negocieri pe durata Președinției în Exercițiu a OSCE exercitată de Austria, să formalizeze angajamentele actorilor implicați și acțiunile prioritare preconizate a fi realizate în anul 2018 pe parcursul Președinției italiene în OSCE, precum și să formuleze mesaje de impulsionare a activității tuturor platformelor de negocieri existente în vederea obținerii unor progrese substanțiale în procesul de reglementare a dosarului transnistrean.

În mod tradițional, reuniunea respectivă este organizată la final de an și întrunește delegații din cele 57 state-membre ale OSCE, conduse de către miniștrii afacerilor externe. Aceasta oferă participanţilor oportunitatea de a revizui și evalua activitățile organizației, consolidând dialogul în materie de securitate.