Proiectul privind combaterea propagandei ruse a fost avizat pozitiv la Comisia parlamentară pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. În favoarea proiectului au votat șapte deputați PDM, în timp ce deputații PSRM Maria Radvan și Vlad Batrîncea au votat împotrivă, iar deputata PLDM Maria Ciobanu s-a abținut de la vot.

DESCHIDE.MD a contactat-o pe Maria Ciobanu pentru a afla care a fost motivul abținerii de la vot, fapt care a pus-o pe Ciobanu „într-o barcă” cu deputații socialiști.

„Eu m-am abținut de la vot, dar voi vota acest proiect de lege în eventualitatea că va fi acceptat amendamentului domnului deputat Carp, care presupune ca toate emisiunile analitice să fie în limba română. În rest, toți ceilalți au votat pentru, iar împotrivă au votat Rădvan și Bătrîncea. În Parlament sigur că voi vota, măcar ceva să putem stăvili din poropaganda rusă. Dar acest lucru ar trebui să-l facă holdingul lui Plahotniuc”, a declarat Maria Ciobanu.

De asemenea, deputata ne-a spus că abținerea sa este mai degrabă un semn de protest, deoarece proiectul n-a fost pe ordinea de zi a Comisiei.

„Nu în ziua în care are loc ședința să-l pună pe masă, fiindcă nu poți ține minte toate detaliile dintr-un proiect de lege. A fost un vot al meu de protest, dimineață ni l-au pus pe masă. Eu cred că este necesar să fie acceptat amendamentului domnului Carp, deoarece știți bine ce se face la emisiunile analitice și ar fi bine ca acestea să fie în limba română, pentru început”, a conchis liberal democrata. 

Amintim că PDM a decis să propună introducerea pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului Republicii Moldova din această saptămână proiectul de lege privind modificarea Codului audiovizualului, prin care se propune un mecanism de asigurare a securităţii informaţionale a statului. 

De menționat este că proiectul prevede ca posturile rusești vor fi în continuare emise în Republica Moldova, doar vor fi interzise știrile, programele analitice și cu caracter militar. Inițiativa prevede și sancțiuni pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile articolului privind transmisia și retransmisia emisiunilor respective din străinătate.