Separatiștii de la Comrat au luat poziții ostile în legătură cu o posibilă vizită a ex-președintelui României, Traian Băsescu în UTA Găgăuzia. Ținând un discurs la un protest de duminica trecută de la Comrat, Ivan Burgudji, liderul mișcării separatiste Găgăuz Halkî a spus că găgăuzii nu vor admite ca picior de-al lui Băsescu să calce pe pământul Găgăuziei, pentru a face agitație pentru Unire. Astăzi, Burgudji ne-a explicat într-o convorbire telefonică cum o să-l împiedice pe Băsescu să promoveze Unirea în Găgăuzia.

Câteva zeci de persoane au ieșit duminică în stradă la Comrat, la îndemul mișcării Găgăuz Halkî pentru a protesta „împotriva atitudinii Chișinăului față de Comrat și împotriva cazului ex-președintelui Adunării Populare Dmitrii Constantinov”. În cadrul protestului, liderul Găgăuz Halkî a vorbit și despre activitatea politică a lui Traian Băsescu în Republica Moldova. 

 „În Găgăuzia vrea să vină domnul Băsescu să facă agitație pentru ca noi să ne unim cu România. Eu cred că noi trebuie să facem tot posibilul ca niciun picior de-a lui să nu calce pe pământul Găgăuziei cu așa scopuri. Numai așa. Nu trebuie să mai fim atât de toleranți ca în casa noastră să-și șteargă cineva picioarele de noi. Aceasta nu trebuie să se întâmple. Cine suntem noi atunci?”, a declarat înflăcărat liderul separatist Ivan Burgudji

DESCHIDE.MD a luat astăzi legătura cu Burgudji pentru a afla ce anume ar putea întreprinde el și colegii săi de le Găgăuz Halkî, pentru a împiedica o eventuală vizită a lui Băsescu la Comrat. Burgudji s-a arătat a fi foarte enervat vorbind despre Băsescu și Unire, declarând că ei vor face tot ce le stă în puteri pentru a zădărnici vizita lui Băsescu.

„Îl vom alunga de aici. Îl vom întâmpina cu ouă bâhlite și cu tot ce e posibil. Vom întreprinde tot. În Găgăuzia este conducerea care nu va admite lichidarea statalității moldovenești. Să se ducă în România și să promoveze ce vrea”, ne-a explicat Burgudji.

Potrivit lui, „Băsescu trebuie să stea la pușcărie, în cătușe la al șaptelea etaj al SIS-ului, deoarece el vine cu inițiative anti-constituționale”.

„Noi avem autonomie politică, dacă Republica Moldova se va uni cu România Găgăuzia va deveni stat independent. Este scris negru pe alb”, a mai adăugat Burgudji.

Precizăm că, președintele de onoare al Partidului Unității Naționale, Traian Băsescu, în ultima perioadă efectuează tot mai frecvent vizite în Republica Moldova. Acesta merge în diferite localități unde discută cu cetățenii Republicii Moldova despre Unirea cu România drept cea mai scurtă cale spre integrarea în UE și NATO.

De asemnea, amintim că Ivan Burgudji, este omul care în anii '90 a condus mișcarea Găgăuz Halkî care milita pentru desprinderea Găgăuziei de Republica Moldova. Ulterior, Burgudji a încercat de mai multe ori să destabilizeze Republica Moldova având conexiuni cu forțele separatiste de la Tiraspol de la care a încercat să aducă armament în Găgăuzia.

În primăvara anului curent, Burgudji a reactivat mișcarea Găgăuz Halkî la Comrat. Potrivit lui aceasta va munci pentru cultura găgăuză și neadmiterea „exterminării” găgăuzilor.