Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc se află într-o vizită de lucru la Strasbourg. Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii pe care o conduce, el a avut o întrevedere cu Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, cel care în august 2015 scria că Republica Moldova este un „stat capturat" de oligarhi.

Cele mai importante teme abordate în cadrul întâlnirii au fost cooperarea Consiliului Europei cu Republica Moldova, reformele realizate în 2016 şi 2017 în domeniile administraţiei publice centrale şi justiţiei, precum şi evoluţiile în "dosarul transnistrean".

Liderul PDM Vlad Plahotniuc a subliniat importanţa parteneriatului dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei, solicitând în continuare sprijinul acestei instituţii pentru ţara noastră. El i-a mulţumit lui Jagland pentru vizita pe care a făcut-o la Chişinău în luna mai, cu prilejul lansării Planului de acţiuni al Consiliului Europei pentru Moldova 2017-2020.

„Coaliţia de guvernare şi PDM susţin acest plan şi vor acorda tot sprijinul politic pentru implementarea lui. Tot ce ţine de problematica drepturilor omului şi a bunei funcţionări a justiţiei e foarte important pentru Moldova”, a declarat Vlad Plahotniuc.

La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, şi-a exprimat aprecierea privind colaborarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei şi a salutat evoluţiile pozitive privind regiunea transnistreană, inclusiv semnarea celor 4 protocoale dintre Chişinău şi Tiraspol pe 25 noiembrie curent.

Vom aminti că Thorbjorn Jagland este cel care acum doi și jumătate a scris în New York Times că Republica Moldova este un „stat capturat” de oligarhi. A fost primul demnitar de anvergură internațională care a avertizat, în 2015, în contextul furtului miliardului, că Republica Moldova se află „la marginea prăpastiei”. Poate fi salvată, a mai scris Jagland atunci, „dar, mai întâi, acest stat capturat trebuie să fie întors cetățenilor”.  Peste aproape doi ani, în mai 2017, acesta a venit la Chișinău unde a declarat jurnaliștilor că în prezent „se întreprind măsuri pentru a redresa situaţia”.