Recentul pachet de documente privind acordarea asistenței macro-financiare, semnat de R. Moldova și UE la 23 noiembrie, vine cu o listă de condiții pe care guvernul de la Chișinău trebuie să le îndeplinească. Astfel, înainte de eliberarea fiecărei tranșe, Comisia Europeană, autoritățile naționale și reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional, vor verifica dacă au fost respectate toate condițiile impuse. În cazul nerespectării acestora, finanțarea poate fi stopată.

În prim plan sunt mai multe seturi de reforme care să respecte prevederile Acordului zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător. Printre reformele vizate sunt cele care țin de gestionarea finanțelor publice, de administrația publică, de sectoarele financiare și energetice, dar și de o mai bună organizare a sistemului de protecție socială din R. Moldova.

Printre reformele necesare mai sunt precizate cele prin care să fie îmbunătățită lupta împotriva fraudei, a corupției și a spălării banilor.

În cazul în care una sau mai multe condiții nu sunt respectate, Comisia Europeană poate dispune oprirea finanțării, până la îndeplinirea acestora.

În acest sens, pentru a putea ține sub control eventualele tentative de fraudare sau de folosire necorespunzătoare ale fondurilor UE, Comisia Europeană va efectua periodic controale și audituri la beneficiarii banilor comunitari.

Prima tranță a finanțării va fi deblocată numai după ce guvernul de la Chișinău va îndeplini o serie de 10 condiții, care au la bază mai multe reforme. Premierul Pavel Filip declara joi seara la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune că șase dintre acestea au fost deja îndeplinite, iar celelalte patru vor fi gata până la finele acestui an.

Astfel, sunt cuprinse 4 domenii ale căror îmbunătățire funcțională trebuie să fie vizibilă. Acestea țin de guvernarea sectorului public, lupta împotriva corupției și spălării banilor, reformele în sectorul energetic și îmbunptptțirea climatului de afaceri.

Amintim că la 23 noiembrie, Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat, la Bruxelles, pachetul de documente privind acordarea asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro țării noastre. 40 de milioane de euro sunt acordate sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro sunt împrumut. Documentul a fost semnat de Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în prezența Prim-ministrului Pavel Filip.

Mai jos, documentul integral al Memorandumului de Înțelegere dintre UE și R. Moldova, care conține condițiile pe care guvernarea de la Chișinău trebuie să le îndeplinească pentru primirea finanțării europene.